Во тестовите за моторни и социјални вештини, бебињата родени во пандемија имале пониски резултати од оние родени пред пандемијата.

Бебињата родени во текот на првата година од пандемијата се развојно и когнитивно зад нивото на кое треба да бидат, а причината не е самиот коронавирус – шокантно откритие на новото големо истражување објавено во медицинското списание JAMA Pediatrics на 255 бебиња родени на Болница во Њујорк помеѓу март и декември 2020 година.

Во тестовите за бруто и фина моторика и социјални вештини спроведени на возраст од шест месеци, бебињата родени во пандемија имале пониски резултати од оние родени пред пандемијата.

Сепак, на развојот на бебето не влијаело дали мајката се заразила со Ковид во текот на бременоста, и ако е така, без разлика колку е тешка инфекцијата, што го наметнува прашањето што ја предизвикува штетата ако не е вирус.

По ова прашање, еден ирски научен новинар разговараше со Дани Думитриу, коавтор на студијата и педијатар на Универзитетот Колумбија, и ја објави статијата на RT.

Думитриу истакнува дека, иако резултатите од бебињата родени во пандемија се само малку послаби, овие просечни разлики можат да имаат големи долгорочни ефекти врз цела генерација.

  • Влијание на животната средина
Додека научниците очекуваа дека ќе бидат погодени само бебињата чии мајки биле заразени со Ковид, резултатот, рече Думитриу:

Укажува на потенцијално влијание врз невроразвојот на доенчињата родени за време на пандемија, без оглед на инфекцијата на мајката која потенцијално може да влијае на стотици милиони деца родени од почетокот на пандемијата, со потенцијал за значителни последици по јавното здравје.

Овие последици не мора да бидат видливи само во повеќето случаи, туку и во екстремни размери.

Ова е затоа што малите поместувања во просечните проценки на стотици милиони случаи може да се удвојат, тројно, четирикратно со пренесување на уште повисока „стапка на недостаток“.

Со други зборови, кај доенчињата на пониско ниво на развој, повеќе од нив би имале уште полоши резултати на тестовите за бебиња на нивна возраст, така што нивната генерација ќе има поголем удел на деца под нормалното ниво на развој, односно кои ќе бидат неспособни да функционираат во општеството.

Бебињата родени во пандемија, очекувано, веќе се во задоцнување во развојот по првите неколку месеци од животот. И бидејќи се чини дека бебињата се под влијание на околината, се поставува прашањето дали од постарите деца и тинејџерите, кои не биле „изолирани“ од утробата на нивната мајка поради пандемскиот живот, се очекува да заостанат уште повеќе.

ИЗВОРСлободна Далмација
претходниот член,Во овие делови од Македонија има забрана за сообраќање поради обилни врнежи од снег
Следната статијаПодегутантно ми изгледаат стари луѓе кои се трудат да изгледаат млади, одошто стари луѓе кои дозволуваат годините природно да им се познаваат

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде