Работата за преработка на риба може да заработи и до 6.000 долари месечно.

Да и тоа е можено и тоа на Аљаска. Работата е легална и српските агенции ја гарантираат безбедноста и сигурноста на работниците од регионот. Вишња Вучиќевиќ од Лазаревац за телевизија „Курир.рс“ објаснува колку е напорна работа и колку се исплати да си заминеш.

Работев во „кан-лајн“, односно на линијата за конзерви. Значи, доаѓаат отворени лименки кои се подредени по големина. Потоа конзервите одат на понатамошна обработка и запечатување. И тоа е една од најтешките позиции за работа на Алјаска.

Беше тешко бидејќи немаше смени, за разлика од другите фирми. Тоа беше кај мене, треба да се обработи целата количина на риба што доаѓа. На секои два часа има по дваесет минути пауза, како и онаа за ручек, која трае еден час раскажува Вучиќевиќ.

Таа објаснува и за тоа што сите најмногу ги интересира, а тоа се платите.

Сега минимумот е 16 долари на час. Се наплаќаат сите прекувремени часови, дури над 20 долари. Плаќањата се вршат на секои две недели, до 3000 долари, секако се одбива ДДВ.