Во просек, на ниво на ЕУ, цените паднаа за 1,5 отсто во последните три месеци од 2022 година, од кои најмногу во Данска (-6,5 отсто), Германија (-5 отсто), Кипар (-4 отсто), Шведска (- 3,4 проценти) и Финска (-3,4 проценти). Со исклучок на Кипар, сите наведени земји забележаа половина година пад на цените (два последователни квартали), па се споменува кризата со недвижностите.

Европската централна банка (ESB) веќе предупреди за ова во извештајот објавен во мај минатата година.

Како што динамиката на цените на станбените недвижности ги надминува основните законитости, се зголемува и превреднувањето, наведува ЕЦБ.

Во превод, сметаат дека недвижностите се преценети и дека ќе следи голем пад на цените.

Ова веќе се случува во некои земји, а други се лизгаат кон тоа сценарио. Не мора да се работи за опасност од криза со недвижностите, иако остриот пад на цените на недвижностите може да има многу негативни последици за остатокот од економијата.

Ова важи секаде освен во Хрватска. Во последните три месеци од 2022 година, во однос на претходниот квартал, цените пораснаа за 4,7 отсто, што е втор најголем квартален пораст на цените во Хрватска откако Еуростат води податоци, т.е. од 2010. Првиот најголем е забележан во првите три месеци од 2022 година, пишува Index.hr