Економист Брајан Каплан беше сигурен дека вештачката интелигенција на ChatGPT не е толку паметна како што беше претставено. Прашањето: Дали вештачката интелигенција може да го почека среднорочниот испит на својата додипломска класа во 2022 година?

Каплан, од Универзитетот Џорџ Мејсон во Вирџинија, беше во добра позиција да суди. Тој се прослави со обложување на низа теми вредни за вести, од изборните шанси на Доналд Трамп во 2016 година до идните стапки на посетеност на колеџ во САД. И тој речиси секогаш победува во проценките, често со обложување против предвидувањата што ги смета за хиперболични.

Тоа беше случај со произволните тврдења за ChatGPT, чат-ботот за вештачка интелигенција што стана светски феномен. Но, во овој случај, изгледа дека Каплан – слободарски професор чии аргументи се движат од повици за отворени граници до критика на феминистичкото размислување – ќе го изгуби својот облог.

Откако оригиналниот ChatGPT доби D на неговиот тест, тој се обложи дека „ниту една вештачка интелигенција нема да може да добие А на 5 од 6 негови испити до јануари 2029 година“.

Но, „на мое изненадување и без вознемирување“, напиша тој на својот блог, новата верзија на системот, GPT-4, доби А само неколку месеци подоцна, постигнувајќи 73/100, што, доколку беше студент, би бил четвртиот највисок резултат во класата.

Со оглед на неверојатната брзина на подобрување, Каплан вели дека неговите шанси за победа во облогот дека овој ВИ софтвер нема да добие повеќе од D на неговите испити изгледаат мали.

Значи, дали возбудата е оправдана овој пат? Гардијан разговара со Каплан за тоа како може да изгледа иднината на вештачката интелигенција и како тој стана страствен обложувач на оваа тема.


Разговорот е пренесен во прилог:

  • Се обложувате дека ниту една вештачка интелигенција не може да добие А на пет од шест од вашите испити до јануари 2029 година – а сега еден има. Колку се обложивте?

-Се обидов за 500 долари. Мислам дека е разумна прогноза дека ќе го изгубам облогот во овој момент. Само се надевам дека ќе имам среќа.

  • Значи, што мислите дека ова значи за иднината на вештачката интелигенција? Дали треба да бидеме возбудени или загрижени или и двете?

-Би рекол возбудени, генерално. Секој напредок е лош за некого. Вакцините се лоши за погребалните домови. Општото правило е дека сè што го зголемува човечкото производство е добро за човечкиот животен стандард. Некои луѓе губат, но ако одите и кажете дека сакаме само напредок кој им користи на сите, тогаш не може да има напредок.

Имам уште еден облог за вештачка интелигенција со Елиезер Јудковски – тој е најистакнатиот и веројатно најекстремниот песимист за вештачка интелигенција, во смисла дека мисли дека ќе успее, а потоа ќе не збрише. Така, се обложувам со него дека поради вештачката интелигенција, ќе бидеме избришани од површината на Земјата до 1 јануари 2030 година.

И ако се прашувате како е можно да имате таков облог, кога сте еден од луѓе кои ќе бидат избришани – одговорот е само што му платив однапред. Само што му ги дадов парите однапред, а потоа ако светот не заврши, тој ми должи.

  • Како би можеле теоретски да бидеме избришани?

-Она што го сметам за бизарен аргумент [пошироко] е дека штом вештачката интелигенција ќе стане доволно интелигентна за да ја зголеми сопствената интелигенција, тогаш таа ќе премине во бесконечна интелигенција во еден момент и тоа ќе биде за нас. [Тоа гледиште го поддржуваат] многу паметни, многу артикулирани луѓе. Тие не изгледаат како луди, но мислам дека се.

Тоа некако се зборуваа во позадина, никогаш јавно. Започнувате со оваа дефиниција: замислете дека постои бескрајно интелигентна вештачка интелигенција. Како можеме да го спречиме да прави што сака? Па, не можеме. Но, зошто треба да мислите дека ова нешто ќе постои? Ништо друго никогаш не било бесконечно. Зошто некогаш би имало некоја бесконечна работа?

  • Што влегува во вашето размислување кога ќе одлучите: дали ова вреди да се обложи?

-Видот на облози што го предизвикуваат мојот интерес се оние каде што се чини дека некој прави хиперболични претерани тврдења, преправајќи се дека има многу поголема доверба за иднината отколку што мислам дека би можеле да имаат. Досега, тоа ми служи совршено. Имав 23 облози кои се реализираа; Ги освоив сите 23.

Имав многу други случаи на луѓе кои ми кажуваа колку е одлична вештачката интелигенција, а потоа проверив за себе и тие очигледно многу претеруваа. И така, само сфатив дека претерувањето е во тек, а понекогаш грешите. Понекогаш некој кажува нешто што изгледа смешно пренагласено, но не е, баш е така како што велат.

  • Со други зборови, имате тенденција да ги отфрлите најдраматичните можни исходи.

-Речиси секогаш се обложувам против драмата. Затоа што ѝ се допаѓа на човечката психа да кажува возбудливи работи, а мојот став е дека светот обично не е толку возбудлив, всушност.

Светот обично во основа продолжува да биде таков каков што беше. „Најдобар предвидувач на иднината е минатото“ е поговорка што мислам дека е толку мудра, непобитна. Ако некој не го сфаќа сериозно, тогаш јас имам проблем него да го сфатам сериозно.

  • Значи, ако го изгубите облогот за вештачка интелигенција, дали е тоа показател дека хиперболата е оправдана?

-Мислам дека за овој конкретен случај покажува дека GPT-4 напредувал многу побрзо отколку што очекував. Мислам дека тоа значи дека економските ефекти ќе бидат многу побргу отколку што очекував. Бидејќи очекував многу мал ефект, може да биде 10 пати поголем отколку што мислев дека ќе биде, а сепак да не биде огромен. Но, дефинитивно за ова прашање, како што го преиспитав мојот став.

Единствената приказна за која можев да помислам дека ChatGPT нема да се покаже добро е оригиналноста. Но, тука е работата: Јас всушност имам нова објава каде што му дадов на GPT-4 сосема нов тест за кој никогаш не сум разговарал на интернет, и доби висока оценка, па мислам дека е оригинален.

  • И што се случува понатаму?

-Постои општо правило дека дури и кога технологијата изгледа одлична, обично е потребно многу подолго време за да има големи економски ефекти отколку што би очекувале.

Првите телефони беа презентирани во 1870 година; Потребни се околу 80 години пред оваа технологија да ни овозможи сигурни телефонски повици до Европа. Електричната енергија изгледаше како да се потребни неколку децении за широко усвојување, а интернетот исто така се чинеше дека траеше подолго отколку што треба.

Се сеќавам на неколку години кога backspace не работеше на е-пошта. Не знам колку години имаш, но како што се сеќавам имаше период кога не можеше да испратиш е-пошта. И така продолжи со години. Можеби мислите дека ова ќе се реши за три минути. Но, секогаш кога човечките суштества се вклучени во усвојувањето на технологијата, има само еден куп различни проблеми, различни замки.

За тоа дали GPT навистина ќе ја трансформира економијата за неколку години, сепак би го сметал тоа прилично неверојатно. Тоа е речиси без преседан.

Извор: Theguardian.com

Интервјуто го спроведе: Крис Моран