Веќе подолго време економистите и меѓународните истражувања покажуваат дека што повеќе жените се вклучени во економијата позитивните резултати се неминовни, односно испораката на повисок економски раст е загарантиран.

Кај развиените земји жените можат да придонесат за забрзување на растот на економијата за 10 отсто, а кај помалку развиените резултатите се и подобри и тоа за 30 отсто. Само една третина од компаниите низ светот ги водат жени, за разлика од останатите две третини кои се раководени од мажи. Во Македонија за 100 илјади е разликата помеѓу мажите кои одат на работа и оние кои седат дома, податокот е во корист на мажите.

Официјалните податоци за глобалните случувања покажуваат дека 55 милиони жени во светот добиле отказ од работните места за време на пандемијата. За да бидат појасни работите говори податокот дека активноста на жените на светско ниво се намалила за речиси 50 отсто, со што дополнително е продлабочена разликата на активност во однос на мажите која сега таа изнесува 70 отсто. Ова значи дека само помалку од половина од работоспособното женско население работи или бара работа.

Идејата на проектот е да се обезбедат долгорочни решенија за раст и развој на женските бизниси и да се пренесат добри практики кај oстанатите бизниси погодени од Ковид 19 кризата. За таа цел, идентификувани се девет претпријатија во сопственост на жени, со кои се работи на нивниот развој преку процес на осум месечно менторство од страна на експерти од повеќе области.

Според податоците на ЕБОР, од сто претприемачи во светот, само 37 се жени, додека 63 се мажи. Експертите сметаат дека со промената на овие соодноси ќе се придонесе кон зајакнување на кохезијата и ќе се поддржи функционирањето на пазарната економија, економиите ќе станат поотпорни, ќе се поттикне иновативноста и ќе се поддржи економскиот раст.

Во Македонија пак, податоците покажуваат дека од близу 700 илјади граѓани кои се во редовен работен однос, безмалку 300 илјади се жени а нешто над 400 илјади се мажи. Во однос на невработеноста, нешто над 100 илјади жени има повеќе во однос на машката популација кои се без работа.

Можеби ќе ве интересира: