Неизвесно е кој ќе ги наследи правата на делата на Хорхе Луис Борхес, кој се смета за најзначаен автор на Аргентина во 20. век, бидејќи неговата вдовица почина минатиот месец без тестамент.

Оваа вест ги изненади книжевните кругови во земјата, бидејќи сопругата на Борхес, Марија Кодама, посвети голем дел од својот живот да го заштити неговото наследство. Таа формираше фондација под името на писателот, но не ги детализираше плановите што треба да се случи откако ќе умре, иако се бореше со рак на дојка.

Марија Кодама, писателка, сопруга на Борхес

„Ако навистина нема тестамент, тоа е изненадување“, вели Сантијаго Лах, писател кој е специјалист за делото на Борхес.

Борхес почина на 86 години во 1986 и ја постави Кодама, преведувачка и писателка со која се ожени претходно истата година, како свој единствен наследник. Никогаш немале деца. Таа почина на 26 март, исто така на 86-годишна возраст.