Светот би можел да собори нов рекорд на просечна температура во 2023 или 2024 година, поттикнат од климатските промени и очекуваното враќање на временскиот феномен Ел Нино, велат климатолозите.

Климатските модели сугерираат дека по три години временска шема на Ла Ниња во Тихиот Океан, што малку ги намалува глобалните температури, светот ќе доживее враќање во Ел Ниња, нејзиниот потопол колега, подоцна оваа година.

За време на Ел Ниња, ветровите кои дуваат на запад по должината на екваторот бавно, а топлата вода се турка кон исток, создавајќи потопли температури на површината на океаните.

Ел Ниња вообичаено се поврзува со рекордни температури на глобално ниво. Сè уште не е познато дали тоа ќе се случи во 2023 или 2024 година, но мислам дека е поверојатно отколку не, рече Карло Буонтемпо, директор на службата за климатски промени на ЕУ „Коперник“.

Климатските модели сугерираат враќање на условите на Ел Ниња кон крајот на бореалното лето и можноста за силен Ел Ниња да се развие кон крајот на годината, рече Буонтемпо.

Најтоплата година во светот досега беше 2016 година, што се совпадна со силниот Ел Ниња – иако климатските промени поттикнаа екстремни температури дури и во години без овој феномен.

Изминатите осум години беа осум од најтоплите во светот – како одраз на долгорочниот тренд на затоплување поттикнат од емисиите на стакленички гасови.

Фридерике Ото, виш предавач на Институтот Грантам во Империал колеџ во Лондон, рече дека температурите предизвикани од Ел Ниња би можеле да ги влошат ефектите од климатските промени што веќе ги доживуваат земјите – вклучувајќи силни топлотни бранови, суша и шумски пожари.

Ако се развие Ел Ниња, има добри шанси 2023 година да биде уште потопла од 2016 година – со оглед на тоа што светот продолжи да се загрева додека луѓето продолжуваат да горат фосилни горива, рече Ото.

Научниците од програмата Коперник на ЕУ во четвртокот објавија извештај во кој ги проценуваат климатските екстреми што светот ги доживеа минатата година, петта најтопла година досега.

Европа го доживеа најжешкото лето досега во 2022 година, додека екстремните дождови поттикнати од климатските промени предизвикаа катастрофални поплави во Пакистан, а во февруари нивото на мразот на Антарктикот падна на рекордно ниско ниво.

Светската просечна глобална температура сега е за 1,2 целзиусови степени повисока отколку во прединдустриската ера, наведува Коперник.

Спротивно на фактот дека повеќето од најголемите светски емисии ветија дека на крајот ќе ги намалат своите нето емисии на нула, глобалните емисии на CO2 продолжија да растат минатата година, известува RSE.