Откако Вухан влезе во целосна „блокада“ пред една година, скоро сите граѓани на светот мораа да живеат под некаква форма на рестриктивни епидемиолошки мерки.

Некои земји се определија за строг пристап и забрана за повеќе или помалку сите активности, како што е заклучувањето што моментално е на сила во Велика Британија, додека други земји како Тајван се залагаат за затворање на границите и задолжителен карантин за оние кои доаѓаат од странство.

Ваквите различни пристапи за ограничување на движењето имаат различни ефекти врз нашето ментално здравје, пишува психологот Том Хефернан од Универзитетот во Њукасл за „Разговор“.

Сега е официјално документирано дека пандемијата генерално придонела за влошување на многу проблеми со менталното здравје, вклучувајќи стрес, анксиозност и депресија.

Quarantine

Но, каква улога играат ограничувањата на движењето во ова и како тие се разликуваат?

Истражувачите ширум светот сега се фокусираат на какво специфично влијание може да има „заклучувањето“, карантинот и изолацијата врз менталната состојба на поединецот.

„Локада“ во контекст на Ковида-19 се однесува на примена на строги ограничувања на патувањето и социјалната интеракција, како и на забраната за пристап до јавните простори на граѓаните и забраната за работа на приватни компании и ресторани.

Карантин е ограничување на движењето на оние луѓе кои биле потенцијално изложени на заразна болест со цел да се забележи дали и тие ќе се разболат.

На пример, во Австралија, сите прекуокеански патници мораат да поминат 14 дена во карантин во хотелот пред да им биде дозволено да влезат во заедницата.

Самоизолација е поделба на оние кои се заразиле со заразна болест со цел да се дистанцираат од другите кои не се болни.

Карантин

Научниците претходно проучувале како карантин воведен за време на пандемијата на Сарс, ебола и слични заразни болести влијае на менталното здравје на луѓето.

Резултатите не се оптимистички и се покажа дека имаат голем број штетни психолошки последици.

Еден од можните исходи на карантин е стравот и вознемиреноста што се зголемуваат како резултат на загриженост за зафаќање или ширење на вирусот, како и заради здравствените, социјалните и економските ефекти на пандемијата.

Поединци исто така може да почувствуваат лутина и фрустрација поради промените во политиките и протоколите што влијаат на нивниот секојдневен живот и губење на чувството за контрола.

Долгорочните ефекти на карантин може да доведат до тоа некои луѓе да развијат посттрауматски одговор на стресот што може да се манифестира во чувство на истоштеност, слабо расположение и раздразливост.

Заклучување и самоизолација

Податоците од пандемијата Ковида-19 се достапни за мерки за заклучување и самоизолација. Студија од Италија, која беше силно погодена рано од пандемијата и имаше огромна „блокада“, покажа дека повеќе од една третина од пошироката јавност доживеа значителни психолошки нарушувања во текот на вториот месец од воведените мерки.

Но, какво влијание имаше заклучувањето во споредба со самоизолацијата?

Од март до јули 2020 година, земен е примерок од возрасни лица од Велика Британија кои биле под еден од трите типа на ограничувања: самоизолација, целосно заклучување или делумно заклучување што им овозможува да одат на работа.

Откриено е дека луѓето во самоизолација имаат значително пониско ниво на психолошка благосостојба и среќа во споредба со оние во „заклучување“ или оние во делумно „заклучување“, додека разликата не беше забележана во последните две групи.

Овие откритија сугерираат дека самоизолацијата ја нарушува психолошката благосостојба и среќата во поголема мера отколку „заклучувањето“.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде