Пандемијата на вирусот корона нè принуди да посветиме поголемо внимание на градењето силен имунитет, а витамин Д игра важна улога во тоа.

Ние купуваме додатоци на овој витамин повеќе од кога било, и тоа е сосема во ред затоа што не може да ни помогне – освен ако не предозираме.

Како општо правило, се наведува дека возрасните мажи и жени треба да земаат околу 600 IU витамин Д на ден, а оние над 70 треба да земаат 800 IU на ден.

Во секој случај, пред да започнете да го земате овој или кој било друг додаток, секогаш е препорачливо да се консултирате со лекар и еве како да ги препознаете симптомите што укажуваат на тоа дека сте земале премногу витамин Д

Гадење

Бидејќи е витамин растворлив во масти, тоа значи дека подобро се апсорбира од телото доколку се консумира со маснотии.

Ова делумно дозволува да се консумира во прекумерни количини, а нутриционистот Али Вебстер објаснува дека овој витамин го зголемува нивото на калциум во крвта, предизвикувајќи низа проблеми.

На пример, гадење или повраќање може да се појават како резултат.

Ако чувствувате гадење и земате додатоци, тоа може да значи дека внесувате премногу витамин растворлив во масти.

Дехидратација

Вебстер вели дека дехидрацијата исто така може да биде последица на прекумерното внесување на витамин Д.

Знаци на дехидратација може да вклучуваат треска, низок крвен притисок, грчеви во мускулите и запек.

Ако имате некој од овие симптоми, а инаку земате додатоци на витамин Д, би било добро да престанете да ги земате неколку дена или да ја намалите дозата за половина и да проверите дали состојбата се подобрува.

Се чувствувате слабо

Повраќање и дехидрација може да доведат до чувство на слабост, но необјаснетата исцрпеност може да биде предизвикана и од предозирање со витамин Д.

Може да се појави и губење на апетит.

Камен во бубрегот

Друг фактор на ризик што може да се појави како резултат на земање прекумерни дози на витамин Д, е појавата на камења во бубрезите.

Како што објаснува Вебстер, витаминот Д ја зголемува апсорпцијата на калциум од гастроинтестиналниот тракт, што може да го зголеми нивото на калциум во крвта.

И ова може да резултира со формирање на камења во бубрезите.

Проблеми со срцето

Во најлошо сценарио, ако витаминот Д се внесе во значително поголеми количини, може да се појават проблеми со срцето.

Сепак, нутриционистот нагласува дека ќе мора да внесете исклучително голема количина за да се појави таква реакција.

Тој исто така вели дека не можете да добиете прекумерна количина на витамин Д поради изложување на сонце, туку само преку додатоци, но тој повторува дека мали се шансите и за тоа.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде