Мажите се изложени на поголем ризик од развој на сериозни симптоми на Ковид-19 и поверојатно е да умрат. Не само што ова е тренд што лекарите го забележаа уште од почетокот на пандемијата, туку истото го докажа и неодамнешното истражување во кое беа анализирани податоците од над 3 милиони пациенти од 47 земји.

Една статија објавена во декември во списанието „Nature Community“ открива дека заразените мажи имаат 2,84 пати поголема веројатност да бидат примени на одделот за интензивна нега и 1,39 пати поголема веројатност да умрат од Ковид-19 отколку жените.

Значајно е тоа што мажите и жените имале слична стапка на инфекција со вирусот САРС-КоВ-2, така што разликите не резултирале од поголема изложеност на мажите на вирусот, туку од посериозни исходи откако биле заразени, пишува Elemental Medium.

person sitting while using laptop computer and green stethoscope near

Една од потенцијалните одговори има врска со имунолошкиот систем.

Студија објавена минатото лето во списанието „Nature“ покажа дека мажите и жените имаат различни имунолошки одговори на Ковид-19, што влијае на тоа колку се сериозни нивните инфекции.

За да се испита ова, професорот по имунобиологија на Јеил, д-р Акико Ивасаки и нејзиниот тим зедоа примероци од крв кај луѓе кои се појавија во болницата со Ковид-19, а потоа го следеа нивниот напредок.

Истражувачите откриле дека мажите имале помала активност на Т-клетките во споредба со жените – имунолошки клетки неопходни за борба против вирусот и помагаат при создавање антитела.

Спротивно на тоа, мажите имале поголемо ниво на два специфични цитокини, имунолошки протеини, отколку жените. Овие цитокини, наречени IL-8 и IL-18, се сигнали за хиперактивен имунолошки одговор што може да предизвика воспаление и оштетување на ткивото.

Друг проблем се гените мутации кои го инхибираат имунолошкиот одговор и се почести кај мажите.

Минатата година беше објавена студија во која беа испитани два случаи на браќа во нивните 20-ти и 30-ти години кои развија тешки симптоми на Ковид-19 и завршија на аспиратор Холандски научници откриле дека сите четворица мажи, од кои едниот починал на крајот на болеста, имале иста мутација на генот.

Тоа предизвика мажите да произведуваат помалку протеини наречени интерферони, кои брзо откриваат РНК вируси како што е САРС-КоВ-2, клучен прв чекор за активирање на имунолошкиот одговор.

Без овие интерферони, имунолошкиот систем реагира побавно на присуството на вирусот, што може да доведе до полоша инфекција.

Генот на кој се одвива мутацијата, наречен TLR7, се наоѓа на хромозомот Х. Мутациите во генот на хромозомот Х многу почесто влијаат на мажите отколку на жените затоа што жените имаат два Х-хромозома, додека мажите имаат еден Х и еден Y-хромозом.

Ова значи дека ако еден ген на хромозомот Х е мутиран, жените имаат различна копија на генот од другиот родител на другиот хромозом со кој можат да го компензираат, а мажите не.

Трето, полови хормони

Сексуалните хормони како тестостерон и естроген исто така може да играат улога во различните одговори на мажите и жените на коронавирус. САРС-CoV-2 влегува во телото преку два различни рецептори: рецепторот ACE2 и помалку познатиот рецептор TMPRSS2.

Излегува дека овие два рецептори модулираат естроген, односно тестостерон, соодветно.

Научниците во Италија откриле дека мажите кои примале терапија со потиснување на андрогени, која ги потиснува нивоата на тестостерон, за лекување на рак на простата, имаат само 20% ризик од инфекција со Ковид-19 во споредба со другите пациенти кои не ја примале истата терапија.


Од друга страна, рецепторите на ACE2 се делумно регулирани со нивоа на естроген во организмот, а повисоките нивоа на естроген соодветствуваат на помалку рецептори на ACE2.

Бидејќи жените имаат поголемо ниво на естроген од мажите, тие исто така имаат помалку рецептори ACE2 достапни на вирусот, што може да објасни зошто жените имаат поголема веројатност да бидат поштедени од посериозни инфекции.

Последно, реакции на стрес или социолошки фактори исто така може да бидат во игра, бидејќи се покажа дека стресот придонесува за повисоки стапки на смртност за време на пандемија.

Д-р Дерек Грифит, основач и директор на Центарот за истражување на здравјето на мажите на универзитетот Вандербилт, вели дека иако мажите и жените имаат слично ниво на стрес, мажите имаат тенденција полошо да се справат со тоа.

Хроничниот стрес може да има штетно влијание врз различните системи во организмот, што резултира со воспаление, висок крвен притисок и високо ниво на шеќер во крвта.

Ако мажите веќе имаат послаби имунолошки реакции, како што е забележано, дополнителен проблем на хроничен нерешен стрес може да има сериозно негативно влијание врз телото.

Лекарите исто така наведуваат дека коронавирусот не е прва здравствена состојба што потешко ги погодува мажите, како по правило, машките организми се послаби од женките кои се поуспешни во борбата против голем број на болести, како и психолошките состојби како што е стресот.