Во глечерот се откриени дваесет и осум нови вируси, за кои се верува дека се стари 15.000 години, пренесува британски Индипендент.

Новооткриените вируси се пронајдени во примероци од мраз од мразот Гулија од тибетското плато во западна Кина.

Научниците идентификуваа вкупно 33 вирусни геноми, од кои 28 досега не се познати.

indiСе верува дека новите вируси се опасни за луѓето, а научниците се надеваат дека вирусите ќе им помогнат подобро да ја разберат еволуцијата на вирусите и климатските промени.

Пронајдените вируси не се штетни за луѓето бидејќи се направени со неактивна „хемиска екстракција на нуклеински киселини!“, Рече професорот по микробиологија, кој работи на истражување од Охајо, Метју Саливен, за Independent.

Како и да е, заклучокот од студијата што ги опишува наодите на ова истражување наведува дека топењето на глечерите на крајот може да ослободи вируси што можат да ги заразат луѓето.

Глечерите можат да архивираат податоци за условите на животната средина и микробите во текот на десетици и стотици илјади години, се вели во студијата.

Се додава дека, за жал, глечерите ширум светот, вклучувајќи ги и оние од Тибетското плато и Хималаите, брзо се намалуваат, пред се поради глобалното затоплување.

Таквото распуштање не само што ќе доведе до губење на овие древни архивирани микроби и мириси, туку ќе ги ослободи во околината во иднина, пишува студијата.