Научниците и лекарите се согласуваат за тоа колку долго треба да спиеме.

И повеќето мислат дека, за квалитетен одмор, осум часа е минимум.

За жал, многумина од нас не се придржуваат до тој минимум.

Претпоставка е дека претстојното истражување ќе може да утврди како подобрувањето на навиките, кога станува збор за спиење, може да придонесе за спречување на развој на деменција.

Резултатите од новата студија спроведена на скоро 8.000 возрасни Британци, на возраст меѓу 50 и 70 години, чии навики, хигиена на спиење, квалитет на сон и дневен ритам се следат повеќе од 25 години, покажаа дека се изложени на зголемен ризик од развој на деменција.

Студијата, неодамна објавена во списанието „Природа на комуникации“, укажува на зголемен ризик од развој на деменција или помеѓу 20 и 40 проценти кај луѓе на возраст од 50 до 60 години, кои спијат шест часа или помалку навечер, во споредба со луѓето кои спијат околу седум часа.

Студијата е спроведена од научници од Францускиот национален институт за здравствени и медицински истражувања (Inserm) и Универзитетот во Париз во соработка со Универзитетскиот колеџ во Лондон (UCL).

Научникот Северин Сабија (Inserm / UCL) и нејзините колеги, исто така, забележаа 30% поголем ризик од развој на деменција кај луѓе на возраст меѓу 50 и 70 години, кои пријавија системски кратки периоди на спиење, без оглед на нивните потенцијални кардиоваскуларни, здравствени или метаболички проблеми, како и ментални, како што е депресијата, и сите тие се фактори во развојот на деменција.

Како дел од истражувањето, самите учесници го проценувале времетраењето на спиењето во шест наврати помеѓу 1985 и 2015 година, а во 2012 година, 3.900 од нив добиле акцелерометар кој бележи податоци за ноќниот сон, со цел да ја потврдат точноста на нивните проценки.

Индикаторите ги потврдија претпоставките за развој на деменција кај такви лица во периодот од март 2019 година.

СЗО: Секоја година скоро 10 милиони нови случаи на деменција

Според Светската здравствена организација, скоро секоја година во светот се забележуваат скоро десет милиони случаи на деменција, вклучително и Алцхајмерова болест.

Кај луѓето кои страдаат од деменција, на развојот на болеста честопати му претходи слаб квалитет на сон, како што е често будење во текот на ноќта или премалку сон, како што покажуваат се повеќе истражувања.

Научниците, исто така, забележале опасност од поголем ризик од развој на амилоидна плоча во мозокот, протеин поврзан со деменција кај луѓе кои се буделе повеќе од пет пати во текот на ноќта, поради што Inserm укажува на важноста на добра хигиена за спиење за здравје на индивидуата.

Претстојните истражувања веројатно ќе утврдат како подобрувањето на навиките, кога станува збор за спиење, може да придонесе за спречување на развој на деменција.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде