Телефонот заѕвони кога тракерот се појави на Интернет, а на картата се појави мало кружно треперење. Хелен Физи внимателно ја гледаше точката како се движи кон копно од плажа на пацифичкиот брег на Костарика.

„Само што се движеше“, вели таа. „Секој час проверувам, и тоа оди сè повеќе и повеќе.“

Писи, кој тогаш бил докторант на Институтот за заштита и екологија Дурел во Велика Британија, следел украдена ставка – но не и вообичаениот тип.

Точката го следеше патувањето на лажното јајце желка, кое Писи го „засади“ длабоко во вистинското гнездо желка претходниот ден. Јајцето било извадено и тргувано во супермаркет кој се товарел во заливот на 137 километри, каде најверојатно било продадено.

Наречено „InvestEGGator“, лажното јајце желка – приближно со големина на топка за пинг понг – го развија научниците од американската организација за заштита на територијата Пасо Пацифико, која се фокусира на заштита на крајбрежните екосистеми во Централна Америка.

Направени од гумен материјал наречен NinjaFlex, лажните јајца се мачкаат со специјална текстура боја – развиена од холивудската уметничка за специјални ефекти Лорен Вајлд – што дава жолтеникава нијанса.

Лажните јајца изгледаат и се чувствуваат како вистински, но во нив е скриена СИМ-картичка со GPS-предавател што користи мобилни мрежи за пренос на податоци за локацијата и USB-порт за полнење.

Пасо Пацифико ги развил мамките како алатка за борба против трговијата со луѓе. Организацијата проценува дека ловокрадците уништуваат повеќе од 90% од гнездата на морските желки на многу незаштитени плажи во Централна Америка, за да ги продадат јајцата во нелегална трговија со диви животни.

Во двогодишниот истражувачки проект, започнат во 2017 година, Писи распореди 101 лажено јајце во гнездата на морски желки низ четири плажи во Костарика, за да ја тестира нивната ефикасност во следењето на трговските патишта.

Резултатите од нејзината студија, објавена оваа година, покажуваат дека уредите можат да помогнат да се разбие нелегалната трговија со диви животни не само со желки, туку и со голем број ранливи видови.

„Засадување“ на лажните јајца

Писи и нејзиниот тим ги „засадувале“ мамките во текот на ноќта, откако желките ги ископале своите гнезда и се враќале назад кон морето. Со само едно лажно јајце скриено во гнездо од повеќе од 100 јајца, таа се надеваше дека нема да бидат откриени од ловокрадците.

Ако лажните јајца беа земени од гнездата, СИМ-картичката ќе најдеше сигнал и испраќаше предупредување со GPS координати до Писи.

„Тоа е исто како вашиот мобилен телефон“, рече таа за Си-Ен-Ен. “Ако го закопате вашиот телефон во песок, нема да имате никаков сигнал. Но, штом ќе бидат откопани, тие ќе се поврзат и појават на Интернет”.

Од распоредените 101 јајце-мамка, една четвртина биле незаконски земени и пет успешно обезбедени.

Патеките се разликуваа во должина. Една мамка патувала под 50 метри (160 стапки) до најблиската куќа на плажа, едната се преселила на два километри до најблиската кафеана, додека друга поминала 137 километри кон копно, обезбедувајќи цврсти докази за трговијата со јајца од желка. .

Во некои случаи, патувањата на мамките го откриле целосниот трговски ланец: од ловокрадец, до продавач, до живеалиште на клиент, вели Писи.

Полициско работење со нелегална трговија

Ова разузнавање може да помогне во зајакнувањето на спроведувањето на законот со тоа што ќе им се овозможи на властите да бидат насочени кон трговци со луѓе и криминални мрежи, наместо во локалните ловокрадци, кои обично се „маргинализирани лица кои се обидуваат да направат голема заработка“, вели Писи.

Додека јајцата желки ги јаделе крајбрежните заедници со векови, порастот на побарувачката во градовите и градовите низ целиот свет – во комбинација со други растечки закани за желките, како што се прекумерниот риболов и мрежниот заплет – ја прави оваа практика неодржлива, вели Сара Отерстром, конзервација научник и извршен директор на Пасо Пацифико.

„Сега се сметаат за деликатес и афродизијак“, рече таа за Си-Ен-Ен. „Во многу барови и ресторани, луѓето ќе направат супа од јајца од желки, или ќе стават сурово јајце желка во пијалок.“

Како што опаѓа повеќе популации на желки, заштитата на нивните јајца е клучна за да се обезбеди нивниот опстанок.

Сепак, пред јајцата на мамка ефективно да се користат за зачувување и спроведување на законот, остануваат некои пречки. Пасо Пацифико работи на продолжување на траењето на батеријата на јајцата, што трае само неколку дена кога јајцата испраќаат часовни сигнали за локација.

Физи го идентификува слабиот прием на сигнал во крајбрежните области како друго можно ограничување, но Отерстром не го гледа ова како голем проблем. „И покрај тоа што може да има плажи кои се оддалечени и немаат технологија на мобилен телефон, бидејќи јајцата се пробиваат кон пазарите, тие неизбежно ќе наидат на кули од мобилни телефони“, вели таа.

Внатре во секое лажно јајце е GPS предавател кој испраќа сигнали за локација преку мобилен сигнал. Истата технологија може да се прилагоди и за други видови.

Она што е важно е дека технологијата за следење е прифатлива, широко достапна и работи во повеќето земји во светот, така што може да се користи за идентификување на прекуграничната трговија, вели таа.

Пасо Пацифико ги продаде своите мамки за јајца од желки, околу 60 американски јајца, на проекти за зачувување и агенции за спроведување на законот, вклучувајќи и една необјавена јужноамериканска влада.

Отерстром вели дека Пасо Пацифико планира да ја прилагоди технологијата за да работи за други видови чии јајца се ранливи на нелегална трговија, како што се папагали или крокодили.

Организацијата работи со група во Еквадор за борба против ужасната практика на ајкули со развивање уреди за следење кои можат да бидат вградени во перките на ајкулите уловени како придружни улоги и да се продаваат легално. Ова би помогнало да се откријат меѓународните трговски патишта, вели Отерстром.

Бидејќи се проценува дека глобалната илегална трговија со диви животни вреди до 23 милијарди долари годишно, технологијата за следење на мамки е алатка со голем потенцијал.

„Интелигенцијата е клучна за превенција“, вели Писи. „Тоа значи дека секогаш сте пред ловокрадците отколку зад нив. Треба да бидеме проактивни, а не реактивни“.