Колку луѓе не доживуваат никакви симптоми откако ќе се заразат со САРС-КоВ-2? И, каква е нивната улога во ширењето на КОВИД-19? Овие се клучни прашања уште од почетокот на пандемијата.

Сега, доказите сугерираат дека околу едно од пет заразени лица нема да доживее никакви симптоми и тие ќе го пренесат вирусот на значително помалку луѓе отколку некој со симптоми.

Но, истражувачите се поделени околу тоа дали асимптоматските инфекции дејствуваат како „тивок двигател“ на пандемијата.

Иако се истражува се повеќе за асимптоматските инфекции, истражувачите велат дека луѓето треба да продолжат да користат мерки за намалување на ширењето на вирусите, вклучително и социјално дистанцирање и носење маски, без оглед дали имаат симптоми.

Прашањето со ставање на сигурна бројка за стапката на асимптоматска КОВИД-19 е да се прави разлика помеѓу луѓе кои се асимптоматски и пред-симптоматски, вели Крутика Купали, истражувач на заразни болести на Медицинскиот факултет на Универзитетот Стенфорд во Калифорнија.

Асимптоматски е некој кој никогаш не развил симптоми во текот на целата своја болест, а пред-симптоматски е некој што има лесни симптоми пред да продолжи да развива симптоми, вели Купали. Исто така, нема стандардизирана прифатена дефиниција за тоа, вели таа.

Истражувањата на почетокот на пандемијата сугерираа дека стапката на асимптоматски инфекции може да достигне 81%.

Но, мета-анализата објавена минатиот месец, во која беа вклучени 13 студии со вклучени 21.708 лица, ја пресмета стапката на асимптоматска презентација на 17%.

Анализата ги дефинира асимптоматските луѓе како оние кои не покажаа ниту еден од клучните симптоми на КОВИД-19 во текот на целиот период на следење, а авторите вклучија само студии што ги следеле учесниците најмалку седум дена.

Доказите сугерираат дека повеќето луѓе развиваат симптоми за 7-13 дена, вели водечкиот автор Ојунгерел Биамбагат, биомедицински истражувач на Институтот за здравство засновано на докази на Универзитетот Бонд во Голд Коуст, Австралија.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде