Прашањето за времетраењето на имунитетот откако лицето ќе оздрави од коронавирусот е едно од централните од самиот почеток на пандемијата.

Покрај пронаоѓањето на вакцината, нејзината должина е клучна за создавање на имунитет на стадо. Првично, се сметаше дека вирусот може да се добие само еднаш, но подоцна се покажа дека може да се заразиме повеќе од еднаш, па дури и во период од неколку месеци.

Сега, сепак, новото истражување кое е во рана фаза покажува дека имунитетот може да трае многу подолго од неколку месеци, па дури и години, пишува Си-Ен-Ен.

Истражувањето сè уште не е официјално или потврдено, малку е веројатно дека наскоро ќе биде во можност затоа што проучувањето на антитела бара месеци и месеци работа додека не се добијат официјални резултати. Сепак, од неколкуте спроведени досега, првите показатели се многу оптимистички и излегува дека имунитетот генерално трае многу долго.

Најновата студија опфати 185 лица на возраст меѓу 19 и 81 година кои се опоравиле од Ковид-19. Повеќето од испитаниците имале слични умерени симптоми, односно не биле критични, но не и асимптоматски.

Што се однесува до меморијата на Б-клетките, тие беа откриени во скоро сите случаи на Ковид-19 и се чини дека со текот на времето имало зголемување на нивниот број.

Забележано е дека меморијата на Б-клетките е долготрајна во некои други инфекции, вклучително и 60+ години по вакцинирањето против сипаници или 90+ години по инфекција со грип, така што во согласност со новите откритија, можеме да се надеваме и на коронавирус.

Истражувачите идентификувале и два вида Т-клетки, а нивните податоци сугерираат дека меморијата на Т-клетките може да биде уште постабилна, односно да има побавна фаза на распаѓање по првите 6 месеци од инфекцијата.

Студијата доаѓа со некои ограничувања, истражувачите се свесни за тоа, вклучително и дека се потребни повеќе истражувања за да се утврди дали слични откритија ќе се појават кај поголема група луѓе во повеќе временски точки.

Сепак, Ковид-19 се чини дека е некаде помеѓу стерилни вируси како што се варичела и грип, кои можат да се заразат безброј пати. Постојат седум корона вируси кои можат да заразат луѓе, а САРС-КоВ-2 е само еден од нив. Бидејќи тие главно предизвикуваат она што би можеле да го наречеме настинка, па затоа не се смртоносни или опасни, досега не се проучени доволно.

Варијанти на времетраењето на имунитетот и количината на антитела, Б и Т-клетките може да се најдат во сериозноста на симптомите.

Асимптоматски случаи и оние со многу малку симптоми и не биле сериозни може да го изгубат имунитетот порано. Но, најважната порака е дека имунолошкиот одговор на вирусот е подолготраен отколку што се сметаше порано, и ова ни овозможува да продолжиме да негуваме силна надеж дека ефективната вакцина ќе може да предизвикува траен заштитен имунитет.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде