Истражувањето се занимава со нешто што научниците веќе го знаат, а тоа е дека цревата и мешавината на бактерии во нив можат да играат важна улога во нашето ментално здравје. Тимот, исто така, разгледа уште една претходно истражена врска, помеѓу депресијата и начинот на кој ги обработуваме емоциите што ги среќаваме кај другите луѓе.

Кај луѓето со депресија, одредени делови од мозокот различно ги обработуваат емоциите, што често се мери со набљудување на одговорите на изразите на лицето.

Оваа студија го имаше истиот пристап, истражувачите користеа fMRI скенови за да видат како учесниците ќе реагираат на неутрални или исплашени луѓе.

Се покажа дека пробиотиците влијаеле и на овој сегмент, имено кај оние учесници кои земале „добри бактерии“, се нормализирале „погрешните“ процеси на мозокот.

Иако причините зошто тоа се случува не се целосно разбрани, првичните знаци укажуваат на позитивен ефект и тоа не на еден, туку на неколку аспекти на депресијата.

Иако оската црево-мозок-мозок е предмет на истражување веќе неколку години, точните механизми допрва треба целосно да се разјаснат, вели д-р Шауб.

Здравствените придобивки од пробиотиците не се јасни, а идните истражувања ќе разјаснат дали тие можат да направат повеќе штета отколку корист. Сепак, врз основа на овој мал примерок, се чини дека тие имаат барем одреден потенцијал кога станува збор за лекување на луѓе со депресија.

Тимот кој стои зад оваа студија нагласува дека пробиотиците не би делувале како третман сами по себе, без антидепресиви и ќе бидат потребни повеќе истражувања за да се видат ефектите на одредени видови живи бактерии на многу поголем број луѓе.

Во моментов, околу две третини од препишаните антидепресиви не покажуваат значителен долгорочен одговор на нив. Можно е во потрагата по поприлагодени и поефективни третмани, пробиотиците би можеле да имаат важна функција која сè уште не сме ја нашле.

Со дополнително знаење за специфичниот ефект на одредени бактерии, можеби е можно да се оптимизира изборот на бактерии и да се користи најдобрата мешавина за поддршка на лекувањето на депресијата, вели д-р Шуаб.

ИЗВОРNationalGheographic.rs
претходниот член,Зошто кесичката за чипс е секогаш полупразна? Дали проиводителите ве мамат или постои друга силна причина за тоа?
Следната статијаД-р Вулановиќ: Балканот е погоден терен за размножување на разни пророци, магови и шамани кои ги прават луѓето несреќни!

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде