Нобеловата награда за хемија 2020 година влезе во историјата како прва награда доделена на двајца научници.

Американката Џенифер Дудна и Французинката Емануел Шарпентие беа наградени за откривањето на техниката CRISPR-Cas9, која многумина ја сметаат за револуција во биотехнологијата и медицината, пренесува веб-страницата на здружението Ние не сме сами.

Тоа е метод кој овозможува насочена измена или замена на еден или повеќе гени.

Тоа им овозможува на научниците да отсечат дел, дефектен ген, во одредена точка во ДНК, и на крајот да го заменат со друг, точен или корисен во живите клетки.

Предноста на оваа технологија е нејзината релативна едноставност, висока прецизност и ефикасност, и многумина ја сметаат за една од најголемите откритија во историјата на биологијата, бидејќи обезбедува широк спектар на апликации.

На пример, CRISPR-Cas9 овозможува создавање на многу попродуктивни индустриски микроорганизми, како што се квасец и бактерии, за производство на витамини, бои, биополимери или ензими за храна и обезбедува огромни можности во биотехнологијата на растенијата.

Методот за модифицирање на генетските информации врз основа на системот CRISPR-Cas9 отвори многу можности за примена во медицината, во случаи кога е позната точната генетска причина за одредена наследна болест и кога таквата причина е ограничена на промени во мала број на гени.кој содржи патолошка мутација (промена).

Се користи во последните седум години за развој на терапевтски пристапи во третманот на инфекција со ХИВ / СИДА и хемофилија, но технологијата има и голем потенцијал во третманот на други болести, вклучително и рак.