Витаминските додатоци често се рекламираат како средство за зајакнување на имунолошкиот систем или коските, а понекогаш дури и како заштита од ковид-19 или за лекување на рак, но експертите предупредуваат дека нивната употреба генерално не е само губење пари, туку и потенцијално опасна, пишува германската новинска агенција ДПА.

Студиите на пазарот покажуваат дека нивната продажба се зголемила за време на пандемијата на коронавирус.
Колку често се користат? Една третина од германската популација, на пример, зема витамини како додатоци во исхраната најмалку еднаш неделно, според репрезентативна студија на Германскиот федерален институт за проценка на ризик (BfR). Секој шести Германец зема витамински таблети или прашок дневно.

Неодамнешните податоци од Националното истражување за здравје и исхрана на САД покажуваат дека кај возрасните во САД постари од 20 години, 57,6 отсто користеле додаток во исхраната во изминатите 30 дена, а таа употреба се зголемува со текот на годините. Најчести додатоци во исхраната што ги користат сите возрасни групи се мултивитаминско-минералните препарати.

  • Исхраната е најважна

Претседателот на BfR, Андреас Хенсел, се обидува да ги отрезни љубителите на витамини: „Урамнотежената и разновидна исхрана му обезбедува на вашето тело доволни количини на речиси сите витамини“.

На повеќето луѓе не им се потребни витамински додатоци. Ако земате високи дози на витамини непотребно, ризикувате предозирање со несакани ефекти.

Предозирањето во најдобар случај ќе резултира во вашето тело да произведува „скапа урина“, вели Вибке Франц, нутриционист во советувалиште за потрошувачи во германската покраина Хесен, а во најлош случај ќе му наштети на вашето здравје.

Додатоците во исхраната, вклучително и витамините, не подлежат на тестирање на квалитетот и безбедноста како лекови, забележува таа. Следствено, не е невообичаено витаминските таблети и прашоци да содржат нечистотии.

Тој вели дека е важно да се биде свесен за можните интеракции. Бета каротенот, претходник на витаминот А, може да го зголеми ризикот од рак на белите дробови кај пушачите, предупредува Франц, а предозирањето со витамин А „не е безбедно“.

Премногу витамин Д може да предизвика главоболки, гадење и калцификација на бубрезите, а земањето премногу високи дози на витамин Ц предолго може да доведе до камења во мочниот меур и бубрезите.

  • Предозирање

Предозирањето со витамини понекогаш останува незабележано, вели тој, бидејќи луѓето кои земаат апчиња и прашоци природно внесуваат витамини преку храната, од кои некои се збогатени со витамини.

Не постојат одредени безбедни граници за внес на витамини, што е нешто што застапниците на потрошувачите го критикуваат со години.

Недостатоците на витамини не се проблем во Германија. Огромното мнозинство од луѓето во оваа земја немаат недостаток на витамини, тврди Германското друштво за исхрана (DGE).

Витаминските суплементи се препорачуваат само за неколку сегменти од населението, на пример бремени жени, хемотерапевти, стари лица и строги вегани.

Продажбата на витамински додатоци сепак расте.