Пандемијата донесе различни фази на страв, фрустрација и досада кај младите до периодот на адаптација, проследена со апатија и моментална нетрпеливост да се вратат во нормален живот што е можно поскоро.

Доминантното чувство што ги придружуваше младите од почетокот на пандемијата е грижата да не се заразат блиски луѓе.

Тие се грижеа и се грижеа за здравјето на своите најблиски многу повеќе отколку за нивното, покажува новата студија спроведена заеднички од Поларис и МекКан во Белград, членови на групата I&F.

Истражувањата покажуваат дека пандемијата имала негативни последици врз животот на повеќето млади луѓе и нивното ментално здравје, тие страдаат од сите сфери на животот, а најмногу од образованието и социјализацијата, вели Џеjка Мичиќ, менаџер за истражување на „Поларис“.

Дигиталните канали се неисцрпен извор на содржина што овозможува бегство од реалноста, а брендовите како Нетфликс, Инстаграм и Јутјуб се херои на пандемијата. Услугите за испорака спаѓаат во групата брендови кои им помагаат на младите да ја пребродат кризата, ако не подобро, тогаш барем полесно, додава Џеjка.

Младите не се задоволни од наставата преку Интернет

Студентите не се задоволни со наставата преку Интернет, особено затоа што појасно ги гледаат последиците од несоодветно организираната настава врз нивните достигнувања и иднината.

Студентите се дополнително под стрес, особено оние во последните години, поради неможноста да се планираат чекорите што следат по нивните студии.

Социјалниот живот страда

Повеќето контакти се пренесуваат преку Интернет и знаејќи колку технологија е интегрирана во животот на оваа генерација, би помислиле дека тоа не претставува голем проблем за нив.

Сепак, на младите им недостасуваат контакти во живо, па дури и за нив, комуникацијата исклучиво преку телефон и компјутер не е природна.

Друг извор на фрустрација е неможноста за запознавање нови луѓе – без оглед колку е близок и љубен најблискиот круг пријатели, на младите понекогаш им треба ново лице, глас, идеја и визија.

Неможноста да се запознаат нови луѓе е најголемиот проблем за оние кои немаат партнер.

Употребата на апликации за средби се зголеми во помала мера, но датирањето на овој начин обично не доведуваше до контакт во живо поради страв од потенцијална инфекција, па дури ни тоа не беше решението.

Сепак, една од најпозитивните промени, според младите, е продлабочување на односите со блиски луѓе и дополнително зближување со семејството.

Mladi u doba korone infografik

Вишокот на слободно време понекогаш е проблем

Има повеќе слободно време отколку порано, што исто така треба да биде еден од позитивните аспекти на пандемијата. Но, тоа зависи од тоа како се искористило тоа време.

Една група на млади е активна, наоѓајќи алтернативни решенија за работи што не се достапни или ја искористиле ситуацијата за да се вклучат во долго одложени активности.

Другата група беше некако парализирана од целата ситуација, чекајќи сè да помине или некој да ги започне.

Огромното мнозинство на млади луѓе ги поминуваат своите денови со серии, филмови и дигитална окупација, но некои повремено со книги и други хобија.

И покрај целото знаење и напори да се разберат различни генерации, многу стереотипи сè уште се присутни. Влеговме во истражувањето со огромно очекување дека ќе откриеме „таен живот на младите “за нас непознат или изненадувачки, за кој тие живееја паралелно со нас за време на пандемијата но спротивното се случи. Ставовите, надежите, па дури и механизмите за справување со криза како што е КОВИД-19, ние ги споделуваме во многу поголема мера, рече Катарина Прибичевиќ, директор за стратешко планирање во МекКан Белград.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде