Кога француските колонизатори се обидоа да го заземат западноафриканското кралство Дахомеј на крајот на 19 век, наидоа на неочекуван и жесток отпор од неколку илјади жени воини.

А еден од нив по борбата против Дахомејските Амазонки изјавил дека „се бореле храбро и секогаш пред другите трупи“, но и дека биле „исклучително добро дисциплинирани и обучени за борба“.

Од 17 век до почетокот на 20 век, западноафриканското кралство Дахомеј се проширило на територијата на денешна Република Бенин. Уредувањето се засноваше на централизирана монархија со сложен систем на оданочување и огромна армија, што придонесе за создавање силна и стабилна економија. Сепак, според многумина, најимпресивниот аспект на нејзината предколонијална моќ беше легијата на жени војници.

  • Жените на кралот стануваат воини

Познати меѓу локалното население како Мино или „мајки“ и Ахоси или „сопруги на кралот“, тие претставувале група добро обучени женски воини кои ја штителе својата татковина со векови.

Научниците сугерираат дека формирањето на оваа елитна група најверојатно потекнува од периодот по основањето на кралството, кога првиот владетел решил да регрутира непривлечни жени од својот харем и да ги направи негова лична стража.

ИЗВОРNationalGheographic.rs
претходниот член,Анксиозните луѓе јадат повеќе!
Следната статијаСамодовербата е клучот на успехот