Покрај проблемот со пристапност, забележителен е и недостаток на понатамошно истражување за подобрување на контрацепциите за жени од повеќе причини.

Како прво, компаниите не се мотивирани да ги подобруваат бидејќи веќе се докажа дека се успешни во спречување на бременоста.

Покрај тоа, телата за финансирање се повеќе заинтересирани за области за истражување на лекови за двата пола, не само за жените – така што ова не им е приоритет.

Многу жени продолжуваат да користат апчиња за контрацепција и покрај несаканите ефекти што ги предизвикуваат затоа што не сакаат да забременат – за да не се регистрира пад на побарувачката.

Иако постои јасна потреба за развој на подобри контрацептивни средства за мажите, останува уште многу да се стори за да се искоренат нееднаквостите што ги трпат жените кога станува збор за сексуално и репродуктивно здравје.

Сепак, не само фармацевтските компании се одговорни за овие недостатоци – туку и регулаторните државни тела треба да имаат повеќе разбирање за овој проблем, а клиничарите треба да обрнат малку повеќе внимание на проблемите на своите пациенти.

ИЗВОРРТС
претходниот член,Седењето пред комјутер ве прави несреќни и очајни
Следната статијаAлкохолот е поврзан со околу 740 000 нови карциноми

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде