Еколошките и климатските промени во Африка пред стотици илјади години ги принудија раните луѓе да прифатат пософистицирани алатки и да ги прошират своите трговски мрежи, со што се забрзува појавата на цивилизацијата, покажува новата студија, пишува Аксиос.

Во студија објавена во списанието Science Advances, истражувачите ги анализирале резултатите од седиментарен бунар што претставува милион години историја на животната средина во долината Рифт во источна Африка.

Претходните археолошки истражувања открија дека раните луѓе во областа користеле исти рудиментирани камени секири стотици илјади години.

Резултатите од истражувањето покажуваат дека регионот започнал да доживува сериозни промени во животната средина и тектониката пред околу 400 000 години.

Почнувајќи пред околу 320.000 години, а веројатно делумно поттикнати од овие промени, луѓето во регионот започнаа да користат пософистицирани алатки и оружје, како и рана симболична комуникација.

Заклучуваме дека корените на еволутивните адаптации на (архаичното) хомо сапиенс потекнуваат од нашата способност да се прилагодиме на промените во животната средина, пишува главниот автор Ричард Потс, директор на Програмата за човечко потекло на Смитсонијан.

Прилагодливоста на човечките суштества е една од најважните особини, што ни овозможи да напредуваме во скоро сите делови на светот.

ИЗВОРНова Економија
претходниот член,Херта Оберхаузер е најозлогласен нацистички лекар
Следната статијаДизајнирани КОВИД19 авиони

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде