Имаше и други нацистички лекари за кои хипократската заклетва не значеше ништо и кои беа одговорни за смртта на стотици илјади луѓе.

Меѓу нив, една жена се истакнуваше по своите ѕверства и суровост.

Меѓу докторите чудовишта имало и жени.

Една од најпознатите беше Херта Оберхаузер, лекарка од Аушвиц и Равенсбрик – концентрационен логор особено запаметен по ужасните злосторства извршени од страна на жените чувари.

Она што ја натера Херта да се истакне беа експериментите врз жени, претежно жени на кои им беа извадени органите, честопати додека беа уште живи.

Таа ја испита можноста за регенерација на органи, како и трансплантација на коска.

Сепак, Херта не застана тука.

Таа убила здрави деца инјектирајќи им отрови поради кои човекот умрира во рок од 3 до 5 минути, но бил постојано свесен.

После тоа, таа ги отстранила белите дробови и другите витални органи од пациентите и го испитала влијанието на отровот.

Херта спроведе некои од најстрашните и најболните медицински експерименти, со акцент на намерно нанесување на рани на затвореници.

За да ги симулира раните што ги претрпеле германските војници во битка, Оберхајзер нанесувала туѓи предмети како дрво, ‘рѓосани нокти, парчиња стакло, прашина или струготини.

Херта беше единствената жена на нацистичкиот медицински процес во Нирнберг и беше осудена на 20 години затвор.

Казната подоцна беше намалена на 10 години, а оваа докторка чекаше повторно да ја види нејзината слобода – беше ослободена во 1952 година поради добро однесување.

Шокантно е што таа по излегување од затвор продолжила да работи како како семеен лекар во Германија.

Таа ја изгубила работната дозвола во 1958. Но се пожалила и го вратила правото на медицинска пракса во април 1961 година, по што работела во лабораторија во Институтот Боделшвинг.

Почина во јануари 1978 година на 66-годишна возраст.