Музиката и песната се важни делови од нашата култура. Скоро сè што правиме и сретнуваме во позадина има музика. Таа е на телевизија, во театар, во кино, на радио, а честопати потполно несвесно пееш песна што ти се допаѓа.

Од раѓањето на бебето, мајките инстинктивно ја користат мелодијата за да ги умират своите бебиња, како и да ја изразат својата љубов преку нив.

Она што можеби не сте го знаеле е дека бебињата се раѓаат со афинитет кон музиката и често одговараат на тоа со ентузијазам. Слухот на бебето е добро развиен при раѓањето, за разлика од другите сетила како што е видот, поради што тие толку добро реагираат на музика. Она што им се советува на мајките во породилиштето е што почесто да го опкружуваат бебето со музика, за да ја зацврстат врската со неа, но и да влијаат на развојот на нејзиниот говор и социјални вештини кога е постара.

Ефектот на музиката врз бебињата во утробата

Бројни истражувања докажуваат дека музиката игра важна улога во развојот на мозокот на бебето уште пред да се роди. Слушањето музика за време на бременоста има смирувачки ефект врз трудницата и е многу позитивно за нејзиното бебе.

Со оглед на тоа што бебињата почнуваат да ги препознаваат првите звуци од 16-тата недела во стомакот, од само 24-та недела тие ја вртат главата кон изворот на музиката.

Покрај гласот на нивната мајка, кој умеат да го препознаат, можат да се сетат и на песните и музиката што ги слушнале додека биле во стомакот.

Придобивките од музиката за мозокот на бебето

Раниот контакт на децата со музика може да го забрза развојот на нивниот мозок, особено во областа на читањето и усвојувањето јазик.

Од друга страна, учењето да свири инструмент може да ги подобри математичките способности на детето. Освен тоа, музиката позитивно влијае и на другите области од развојот на децата, како што се интелектуалната, моторната, социо-емоционалната и општата писменост.

Музиката е единствен сектор кој му помага и на умот и на телото. Благодарение на неа децата учат да ги препознаваат звуците и значењата на зборовите, како и полесно да ги изразуваат своите емоции.

Многу деца се склони да пеат песни што самите ги смислиле или да создадат ритам што досега не го слушнале. Ова се објаснува со фактот дека детскиот мозок е опремен со „неопходните алатки“ за учење музика, исто како и јазикот.

Поради оваа причина, важно е да ги опкружувате вашите малечки со музика што е можно повеќе, од денот кога ќе дознаете дека тие доаѓаат на свет.

ИЗВОРНовости
претходниот член,Годинава понудите за летни одмори се „изгор скапи“
Следната статијаГрција е најлош пример во рамки на ЕУ за третман на бегалци

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде