За да можете да откриете дали некој ве лаже, треба концентрирано да и пристапите на ситуацијата. Научниците кои „читаат“ други луѓе откриваат кој метод можете да го користите.

Една нова студија открива на кој начин да се запрашате додека поставувате прашања. Експертите велат дека во текот на разговорот прво треба да вклучите некоја дополнителна задача која ќе го привлече вниманието на личноста со која разговарате. За што?

Нашето истражување покажа дека вистините и лагите можат да звучат подеднакво убедливо се додека на лагите им се даде доволно време однапред да размислат што да кажат, вели психологот Алдерт Ври од Универзитетот во Портсмут во Велика Британија.

Тој наведува дека ако на човекот му дадете помалку време да размислува, лагата ќе изгледа помалку убедлива.

Во истражувањето учествувале 164 волонтери, кои прво го дале своето искрено мислење за актуелните општествени прашања.

Истражувачите потоа ги поделија во две групи. За понатамошно испрашување, тие добија упатство: да ја кажат вистината за своите ставови или да лажат за нив.

За попрецизно да утврдат како функционира механизмот на измама и кога почнуваат да се појавуваат „пукнатини во приказната“, научниците морале да ги отежнат работите.

Двете групи потоа беа поделени на три, и на секоја од различните групи и беше дадена (со исклучок на третата група) одредена задача и информации кои би можеле да влијаат на исходите во различен степен.

Споменатата задача вклучуваше пишување на седумцифрен регистарски број на автомобил додека одговараше на одредено прашање. Исто така, од испитаниците би било побарано да задржат нешто за време на одговарањето.

Научниците понатаму наведуваат дека ќе забележите лажго ако сакате да измислите многу детали и ќе се обидете да бидете што е можно поубедливи. Меѓутоа, ако на момент им го одвлечете вниманието со некоја задача која изгледа важна во тој момент, тие ќе престанат да бидат фокусирани на детали и ќе има „пукнатини“ во приказната.

Значи, им треба малку расеаност што ќе им го окупира умот и ќе им го одвлече вниманието, заклучуваат психолозите.

Се разбира, секогаш ќе има луѓе кои ќе можат да ја кажат вистината без трошка совест или видливи детали кои ќе ви помогнат да ги откриете. Сепак, научниците тврдат дека ова е сепак интересен метод со кој ќе можете да откриете дека нешто не е во ред со приказната.

Психолозите додаваат дека ова не е безбеден метод и дека е потребно дополнително истражување за целосно да се разбере како мултитаскингот го разоткрива лажго.

Истражувањето е објавено во International Journal of Psychology & Behavior Analysis.

ИЗВОРNationalGheographic.rs
претходниот член,Совет до родителите: Бидете внимателни во Европа стигнаа мајмунските сипаници
Следната статијаДали е правилно да ги перете вашите патики во машина за перење

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде