Верниците на православна црква низ целиот свет денеска го посветуваат на сеќавањето на најблиските починати роднини и драги починати, посетувајќи ги нивните гробови.

Утре, на сите православни цркви ќе им се служи погребна литургија на која ќе се читаат имињата на починатите православни христијани.

Оваа реквием литургија е обично порано отколку во недела, обично од 7.30 часот наутро. Ако некој од верниците сака да даде имиња за проскомедија, потребно е да се дојде на литургијата во раните утрински часови, пред почетокот на литургијата, да му се предадат имињата на помошникот свештеник кој ќе ги донесе на олтарот.

Неопходно е да се однесете во црквата за литургија:

  • малку зготвено жито
  • малку црвено вино
  • мала житна свеќа
  • свеќа за секој починат или поголема за сите
  • список со имињата на вашите починати роднини и пријатели
  • скромен паричен придонес според вашите средства

Пченицата симболично нè потсетува на Христовите зборови дека житото носи плод само кога ќе умре, и тоа не во земна темнина, туку во светлината на сонцето.

Пченицата е симбол на смртно тело и бесмртна душа.

Црвеното вино, со кое свештеникот го истура житото, ја означува Божјата милост со која се лекуваат раните на гревот.

Свеќата е симбол на Христовата светлина. Таа светлина треба да нè потсетува на светлината со која Христос ги осветлува душите на мртвите. Свеќата е мала жртва на Бога, кој се жртвуваше за нас.

По литургијата, во црквата се одржува панихида, на која се читаат имињата на починатите православни христијани, кои ги подготвивме, а на крајот се истура вино врз пченицата.

Имињата обично се придружени со скромен паричен придонес, како наша жртва за упокојување на душите на починатите за кои се молиме.

После панихидата, се оди до гробовите на починатиот. Таму се палат свеќи и се положуваат цвеќиња.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде