Гасниот хроматограф, сеприсутен научен инструмент кој се користи за одвојување и анализа на различни гасови, може многу да научи од носот на мачката, се вели во една нова студија. Како прва детална студија за сетилото за мирис на мачки, таа открива двоканален систем во носот што инструментот можеби би можел да го реплицира.

„Знаеме толку многу за видот и слухот, но не толку многу за мирисот. Оваа работа може да доведе до повеќе разбирање на еволутивните патишта зад различните структури на носот и функционалната цел што ја служат“, вели Каи Жао, вонреден професор по отоларингологија на Медицинскиот колеџ во државата Охајо, во соопштението за печатот.

Како беше спроведена студијата?

Системот на канали служи како главни автопати на сложен патен систем. Мачката вдишува воздух во нејзиниот нос, поплавувајќи ги и двете, а тие за возврат внесуваат лавиринт од мали премини наречени турбини кои го чистат и навлажнуваат воздухот. Турбинатите го пренесуваат воздухот во олфакторниот регион обложен со миризлив епител, кој детектира мириси.

Студијата ја мапираше оваа сложена мрежа со КТ скенирање на трупот на домашна мачка со кратки влакна, откривајќи ги сложените набори и премини кои се навиваат низ етмоидната коска на мачката. Луѓето исто така имаат турбини, но нашите се состојат од неколку поедноставени набори, а ние имаме релативно слабо сетило за мирис за да се совпаднеме.

„За цицачите, мирисот е многу важен за пронаоѓање на плен, идентификување на опасност, наоѓање извори на храна и следење на околината“, вели Жао во соопштението за печатот.

Кучињата поседуваат уште покомплексни назални пасуси од мачките и луѓето, што им овозможува да преживеат мирис со голем фокус.

Cat nose CT scan

Комплексниот свет на дишењето на мачките

Истражувачите открија дека кај мачките, двојните потоци служат за различни цели. Првиот канал оди ниско и релативно бавно и се шири низ турбините пред на крајот да стигне до миризливиот регион. Овој постепен пат наликува на гасен хроматограф со долга цевка дизајнирана да открие повеќе хемикалии со побавна брзина.

Вториот тек тече брзо и се упатува директно кон миризливиот регион, каде што овозможува брзо откривање на важни мириси. Сепак, ова доаѓа како компромис, бидејќи колку побрзо мирисот поминува низ системот, толку е помалку ефикасно откривањето. Додека втората лента може брзо да открие предатор од непосредна близина, првата може да биде потребна за да се идентификува од отпечатокот на шепата.

Откако воздухот ќе пристигне во миризливиот регион, тој циркулира низ паралелни канали кои максимално го користат секој здив.

„Тоа беше всушност изненадување“, вели Жао. „Тоа е како да шмркаш, воздухот се враќа таму и потоа се обработува многу подолго време“.

Градбата го прави тоа можно

Севкупно, трупот што го проучувал поседувал голем број миризливи епител сместени во неговите набори, што би му овозможило да намириса повеќе рудиментирани гасови. Истражувачите процениле дека оваа мачка и другите слични на неа би поседувале носови околу 100 пати помоќни од оние на водоземците со слична големина со симплистички „прави носови“.

Додека трудот предлага дизајн со двоен проток сличен на мачка за гасни хроматографи, неговите резултати зборуваат и за недоволно проучен орган.