Почина познатиот чешки писател Милан Кундера, автор на „Неподносливата леснотија на постоењето“, „Шеги“, „Книгата за смеата и заборавањето“ и други книжевни ремек-дела.

Имаше 94 години. Кундера започна да објавува во 1953 година. Пишуваше и на чешки и на француски.

Да потсетиме, тој доби чешко државјанство 40 години откако комунистичкиот режим му го одзеде чехословачкото државјанство, соопшти во вторник чешкото Министерство за надворешни работи.

Се прослави со романот „Шега“ (прво издание во 1965 година во Прага), а книжевниот гениј го потврди со низа дела кои се одликуваат со интелектуална сложеност и книжевна виртуозност.