Покрај улогата на кралица на Велика Британија, која ја извршуваше повеќе од седум децении, таа имаше и голем број други важни функции. Еден од најпознатите секако беше шефот на Комонвелтот на народите, чија историја е тесно поврзана со Британската империја.

Сепак, иако за време на владеењето на кралицата Елизабета II беше под нејзина јурисдикција, тоа не значи дека на чело на оваа асоцијација ќе биде нејзиниот син и наследник кралот Чарлс III.

  • Што е Комонвелтот?

Комонвелтот е организација составена од земји кои некогаш биле дел од Британската империја.

Официјално е формирана во 1926 година, како дел од договорот за Декларацијата Балфур, и е една од најстарите политички организации во светот – формирана пред Обединетите нации и НАТО.

Како што е наведено на веб-страницата на здружението, нивната цел денес е „поддршка на владите членки и партнерство со поширокото семејство на Комонвелтот и други, подобрување на благосостојбата на сите нејзини граѓани, како и промовирање на заедничките интереси на глобално ниво“.

Со текот на времето, 56 земји се приклучија на организацијата, вклучувајќи три европски земји, осум азиски земји, од кои единаесет од Пацификот и 13 карипски и американски земји, како и 21 африканска земја.

Нејзин најмал член е пацифичката нација Науру, која има околу 10.000 жители, а најголема – Индија, со 1,4 милијарди жители. Со други зборови, вкупно околу 2,5 милијарди луѓе живеат во Комонвелтот.

Познавачите на оваа прилика тврдат дека иако звучи логично дека кралот Чарлс III автоматски станал шеф на Комонвелтот по смртта на неговата мајка, тој технички не го сторил тоа.

Причината за тоа лежи во фактот што управувањето со здружението не се определува со семејна лоза и директно наследство, туку со демократски избори – за него мора да гласаат лидерите во организацијата.