Италија е изложена на ризик да загуби до 582.000 работни места поради енергетската криза и последователниот економски пад, објавија во неделата националните медиуми, повикувајќи се на студија на Confindustria.

Според податоците, доколку цената на гасот остане на сегашното ниво (просекот за август беше 235 евра за мегават-час), италијанската економија ќе се намали за 2,2% следната година и земјата ќе изгуби до 383.000 работни места во периодот од 2022 година до во 2023 година.

Меѓутоа, ако цената достигне 298 евра за мегават-час, нивото предвидено врз основа на тековните фјучерси за гас, Италија би можела да претрпи пад на БДП од 3,2% и да изгуби стотици илјади работни места.

Според прогнозите на аналитичарите, доколку Русија целосно го прекине снабдувањето со гас од октомври, на Италија би можела да и недостигаат околу 8% (6,4 милијарди кубни метри) од гасот што и е потребен за покривање на побарувачката, земајќи ги предвид достапните алтернативни залихи и резерви, пишува RT.

Таквиот недостиг може да доведе до масовно затворање на бизниси и индустрии во земјата.

Италија се потпира на увоз за речиси 75% од нејзината потрошувачка на енергија. На почетокот на оваа година увезуваше 40 отсто од гасот од Русија, но во јули руските набавки паднаа на 25 отсто поради санкциите.

На почетокот на овој месец, Италија загуби голем дел од снабдувањето од Русија кога Газпром го запре протокот на гасоводот Северен тек 1 поради технички проблеми.

Италијанскиот министер за економија, Даниеле Франко, неодамна предупреди дека нето трошоците за увоз на енергија во Италија може да се удвојат до 100 милијарди евра оваа година, или 3% од БДП.