На Светскиот економски форум (СЕФ) се разговараше за потребата од воведување четиридневна работна недела. Издвоени се пет причини зошто треба да се воспостави.

Организацискиот психолог Адам Грант се присети на искуството на американскиот индустријалец Хенри Форд, говорејќи за поддршка на четиридневната работна недела.

Хенри Форд пред еден век, не знаејќи дека има просветителски погледи за управувањето и грижата за луѓето, ја скрати работната недела од шест на пет дена бидејќи сфати дека луѓето се попродуктивни. Моралот се зголеми, имаше повеќе лојалност и имаше помалку отпуштања. Рече дека е добро за бизнис. Потоа почнавме да се прашуваме: Добро, зошто застанавме на пет работни дена?

Четиридневната работна недела веќе ја воведуваат владите и големите компании – од владата на Обединетите Арапски Емирати до Унилевер. Петте причини зошто се смета дека се доволни четири работни дена се дека тоа е добро за планетата земја, дека е добро за продуктивноста и дека е добро за луѓето, дека можат да спасат животи и да заштедат пари, што луѓето ќе имаат поголема контрола врз нивните животи и дека работниците ќе имаат поголема флексибилност.

Добро е за планетата Земја

Хилари Котам од Центарот за петта социјална револуција објасни зошто четири работни дена во неделата придонесуваат за заштита на планетата Земја.

„Една од работите за кои треба да разговараме е климатската агенда, бидејќи има добри истражувања кои покажуваат дека ако работиме помалку значи дека помалку патуваме, помалку купуваме и имаме повеќе време“, рече Котам.

Кога Мајкрософт воведе четиридневна работна недела во Јапонија во 2019 година, потрошувачката на електрична енергија беше намалена за 23 отсто, додека потрошувачката на хартија беше намалена за 59 отсто.