Познато е дека различна музика предизвикува различни расположенија, но и обратно дека различните расположенија бараат одредена музика. Кога ви треба фокус за работа или учење, пред сè треба да го блокирате надворешниот шум (зборување со колеги или домашни, бучава од блиското градилиште итн.) Едноставно решение е да пуштате музика. Каков вид на музика е најдобар за одржување на фокусот?

Сите сме слушнале за таканаречениот Моцарт ефект, каде се препорачува да се слуша класична или џез музика, бидејќи мозокот произведува посложени обрасци, што придонесува за полесно меморирање на покомплицирани содржини или полесно решавање на проблемите.

Но, во овој текст ќе се занимаваме со поновите ефекти на посветената музика во позадина. Музика за фокусирање, ослободување од стрес, подобрен сон.


Музиката во позадина има добар ефект врз фокусот бидејќи е создадена да не вознемирува со нагли промени во ритамот, гласни рефрени или пеење. Тоа е инструментална музика, со униформен ритам на кој нема да обрнуваме многу внимание, но сепак нè радува и ни олеснува да се фокусираме на она што го работиме. Обично трае со часови без никакви прекини, (како на пр. прекини помеѓу песни или прекини за реклами). Секогаш треба да се слуша соодветно пригушено.

Технологијата на создавање на овој вид музика е поврзана со студиите за мозочната активност, како и со влијанието што звуците го имаат врз нас.

Еве за што се работи:

Во текот на работата на мозокот, невронските клетки произведуваат одредени електрични импулси, а карактеристичните обрасци се нарекуваат – мозочни бранови.

Разликуваме бета, алфа, тета и делта мозочни бранови.

Бета брановите се поврзуваат со будност, фокусирање на надворешниот свет, но и со загриженост, аксиозност, стрес, внатрешен „муабет“ на мозокот. Ваквите бранови се најнепосакувани, лошо влијаат на менталното здравје и на имунолошкиот систем.

Алфа брановите се поврзуваат со состојби на почеток на медитација, синхронизирана работа на двете мозочни хемисфери, замолкнување на внатрешниот шум, посилен фокус и опуштање во исто време, подобро внимание, побрза обработка на податоци, полесна меморија.

Тета брановите се поврзани со подобар увид, инспирација, креативност, интуиција. Секреција на сератонин и ендорфин, длабока релаксација.

Делта брановите се сметаат за најкорисна состојба поврзана со најдлабоките состојби на медитација и високо напредната свест, длабок сон без соништа. Најдобар услов за имунолошкиот систем.

Како што можеме да видиме, идејата е да се оддалечиме од бета-мозочните бранови и неурамнотежениот ум и постепено да влеземе во подлабоки состојби на свест и чувство на подобра поврзаност и отвореност, смиреност и хармонија…

Идејата зад посветената технологија за создавање музика е да ги стимулираме нашите мозоци да произведуваат шеми на мозочни бранови од алфа до делта.

Тоа е бинаурална бит технологија. Оваа технологија имплицира дека секој слуша различни фреквенции (за тоа ни требаат слушалки). На пример, левото уво слуша звук на 75 Hz, а десното уво на 78 Hz. Таа разлика е 3Hz (делта бранови). Тоа е феномен кога нашиот мозок го произведува третиот тон што го слушаме. Тие трети тонови се нарекуваат Бинаурални ритам.

  • Алфа брановите се помеѓу 15Hz и 8HZ
  • Тета помеѓу 8Hz и 4Hz и
  • Делта помеѓу 0,1Hz и 4Hz

Во модерното време, кога често сме изложени на стрес, расеаност, анксиозност, па дури и депресија, а таквите состојби доведуваат до несоница, неопходно е да се свртиме кон древните вештини за постигнување состојба на смирен и стабилен ум – техники на медитација. Горенаведените студии за мозочната активност се поврзани со мозочната активност во медитативни состојби.

Со векови, медитаторите во Тибет го користат инструментот за пеење за време на медитацијата, кој емитува смирувачки меки тонови, многу слични на денешните звуци на музика во позадина.

На крајот на краиштата, инструментите за пеење сè уште се користат денес за да се создаде смирувачка музика. Познато е дека е тешко да се остане буден во подлабоки состојби на медитација, па затоа медитаторите користеле чаеви за будност. Инаку, познати се и како добри спијачи, а знаеме дека квалитетниот сон најдобро ги зајакнува мозокот и телото и дека кога сме добро наспани подобро паметиме, побрзо се потсетуваме, имаме подобра концентрација и поголема будност во текот на денот, нашиот имунолошки систем е посилен.

Поради сите овие предности, можеме да користиме музика за ослободување од стрес, медитација, фокусирање и спиење и навечер за спиење и во текот на денот кога ни треба мир за да се фокусираме на работните задачи или кога сакаме да медитираме.

Шумови

Познато е дека бебињата лесно заспиваат со звуците на фен за коса, вентилатори и мотори на автомобили во движење. „Бел шум“ или бели звуци се звуци како tw кога нема слика или шушкање на радиото помеѓу две фреквенции (радио станици). , бранови, ветер, брмчење, се звуците на теренот или „розев шум“.

-Сите овие звуци се користат поединечно или во комбинација со мелодии во различни современи амбиентални жанрови. ASMR (автономен сензорен меридијански одговор) е релаксирачко чувство предизвикано од мирни звуци како што се шепоти, крцкање и крцкање кои ги збогатуваат звучните пејзажи.

Постојат апликации на popit brain.fm кои тврдат дека ефектот на бинауралните отчукувања драстично ќе го зголеми вашиот фокус. Сепак, она што го почувствувавме е недостатокот на уметност на композиција. Исфрлените тонови и ритми набрзо стануваат здодевни и отсуствува секаков позитивен ефект.

Музиката под опцијата за подобар фокус може да биде непријатна ако има многу високи тонови, па затоа е подобро да изберете повеќенаменската опција за релаксација, концентрација, сон.

Некои анимации или видеа постепено се затемнуваат или покажуваат црн екран. Од друга страна, анимациите имаат и релаксирачки ефект кој помага при несоница. Ако немате големи проблеми со несоницата, исклучете го екранот бидејќи е важно да се обезбеди период без присуство на фотони за добар сон.

Се препорачува слушање со слушалки и навистина ефектот е одличен особено поради ASMR звуците.

Ефектот е секако индивидуален, експериментирајте и видете кои звуци и мелодии најмногу ви одговараат. Комбинацијата на модерни технологии и антички техники може да даде резултати.

Автор: Жарко Павловиќ 

*Авторот е дипломиран професор по филозофија и музички критичар 

 

ИЗВОРМој збор
претходниот член,Зошто во авион смееме да носиме течности само во пакувања од 100 милилитри?
Следната статијаЧетиридневна работна недела може да ја спаси планетата

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде