18.8 C
Skopje
Thursday, September 23, 2021

Волците ги изедоа овците или овците ги изедоа волците? Неспособните ги истиснаа способните!

„Нас не не мачи одливот на мозоци туку останувањето на идиотите„- Иво Андриќ Сведоци сме на секојдневно иселување на енормен број млади луѓе, таа „црна...

Споменичкиот комплекс „Македониум“ во контекст на европскиот модернизам

Голем дел од од споменичната продукција на македонската уметност во периодот на 50-тите и 60-тите години на 20-тиот век, несомнено припаѓа на групата врвна...

Временски и ритмички скулпторски рецепции во просторот

Големата хиперпродукција на Петар Хаџи Бошков (роден во Скопје 1928-2015) посветена исклучиво на неговата скулптура, несомнено спаѓа во редот на немногубројните македонски уметници кои...

Носталгичен приказ на минатото и песимистички поглед кон иднината: Каде погрешивме?

Како вчера да беше се сеќавам, кога бев дете 80 тите години на минатиот век, кога мајка ми ќе ми речеше - сине оди...

Органски и аноргански структурни варијации во просторот

Посебно место во уметничкото одбележување на светската историја на уметност му припаѓа на вајарството и специфичниот израз на големиот британски скулптор на 20 век...

Делата на Пикасо како геометриска кристализација на предметите

Пабло Пикасо (1881-1973, роден во Малага, Шпанија) е еден од најдоминантните и највлијателните уметници од првата половина на 20-тиот век. Станува збор за еден фасцинантен...

За науката, религијата и филозофијата на современието

Ќе биде дека науката обезбедува целосен, догматски и секако правилен поглед на светот. Науката категорично вели кога и како настанал Сончевиот систем, галаксиите, кога и...

Кој им врши пасивна репресија на жителите од скопско Бардовци?

Незадоволни граѓани од скопското село Бардовци веќе со денови протестираат на улиците и упатуваат порака до надлежните институции, но како што наведуваат, надлежните немаат...

Незнаењето е сила, знаењето е моќ!

Во последно време, јавното мислење е целосно поделено на две конфликтни страни - ваксери или антиваксери. Имено ваксерите ги собираат аргументите на класичната медицинска наука...

На студенти не им треба образование, дајте им леб и игри!

Хранарина во висина од 2400 денари за секој студент во превод значи „Не им треба образование, еве им леб и игри“. Состојбата со високото образование...
7,448FansLike

Recent Posts

Trending Now

error: Content is protected !!