4.8 C
Skopje
Saturday, November 26, 2022

Сега е историска шанса да станете Бугари, за да станете Европјани

Тешко нам што во денешно време, главно случување во општеството и државата се протестите на кој грчевито се бориме да ја одржиме државноста и...

Ciao Bella ЕУ, еден еротски пољубац и поздрав за збогум, најебем ти се у...

Добредојдени сте, вратата секогаш ќе ви биде затворена. Степенот на пристојност ве прави непожелни гости, нè срамите пред другите. Алегоричен приказ на пораката која ЕУ,...

Експресивни творечки осцилации

Младиот ликовен уметник Крунислав Стојановски (роден 1969 во Скопје) со изложби на повеќе циклуси од својата богата ризница, се презентира на македонската ликовна сцена...

Образованите ни се невработени професионалци, интелектуалците ги нема, а елитата се продавачи на ветер...

Да се биде образуван значи да се има постигнато одреден степен на формално образование согласно предвидената програма или поединецот да се стекнал со звање...

Спектар од ликовни насочености

Богата по обем и раскошна по својот основен впечаток, ретроспективната изложба на академскиот сликар, професор и критичар Димитар Кондовски (роден во Прилеп 1927-1993) е...

Зошто умереноста е демоде?

Средната мерка е етичкиот врв за кој се залага Аристотел во делото посветено на етиката и именувано како „Никомахова етика“. Овој антички филозоф сметал...

Анатомија и физиологија на еден среќен човек

Човекот е суштество чие постоење се врзува со сликата. Човек има инхерентна потреба да создава слики, привид, слика за себе (углед), спектакл или престави...

Фантазмогоричен колоритен свет

Вангел Наумовски (роден во Скребатно, Охридско 1924-2006) припаѓа на категоријата визуелни уметници кои во својот уметнички жанр негуваат современ имагинарен реализам, органскиот надреализам и...

Пред дождот и по него, пред штрајкот на просветните работници и по него

Ставот на државата кон наставникот е државна политика што сведочи или за силата на државата или за нејзината слабост. Војните не ги добиваат генерали; војните...

Ескпресивно-еклектично сликарство

Тенденција е на ликовната критика да класифицира и категоризира, па така ликовниот опус и делото што ни го остави великанот на македонската уметност Владимир...
7,777FansLike
189SubscribersSubscribe

Recent Posts

Trending Now

error: Content is protected !!