6 C
Skopje
Monday, April 19, 2021

СТАРЕЕЊЕТО И СТАРАТА ПОПУЛАЦИЈА ВО МАКЕДОНИЈА

Демографската структура во нашата земја па и пошироко во регионот евидентно е дека трпи сериозни промени. Имено, многу анализи и истражувања покажуваат дека како...

Дали конечно може да прогласиме смрт на телевизијата?

Не е големо изненадување што за време на првото заклучување луѓето поминуваа повеќе време заглавени пред своите екрани. Минатата година, „Офком“ објави дека во...

Идеал на просечен Македонец: Да се сака или мрази Македонија?

Да се сака Македонија, не е ексклузивно право на Македонците. Македонците мора да дозволат и другите да ја сакаат Македонија, како што дозволуваат другите...

Македонските затвори во улога на „Safe Haven” за терористи

Во текот на последната деценија светот се соочи со нов облик на тероризам чијашто идеологија произлезе од воените дејствија во Ирак и Сирија, првенствено...

Моето искуство со коронавирусот од прво лице еднина

Во нашата средина луѓето обично избегнуваат да зборуваат за болести бидејќи се смета дека болеста повлекува општествена стигма. Болеста се чува во тајност и...

Аспекти на бездомништво како општествена појава и социјална категорија

За бездомниците постојат бројни предрасуди и стереотипи во јавноста и општественото битисување. Од таму најверојатно тоа и било причина да бидат оставени подолго време...

Се е поради комшиите, во Македонија владее општа комшиофобија

Во македонското општеството, најголем број на луѓе се жртва на идејата дека нашите постапки немаат вредност надвор од оценката која ќе ја даде општеството....

Бугарската есен на незадоволството во исчекување на избори

Бугарија ја доживеа својата есен на незадоволство. Масовните протести опишани како „крстоносна војна против корупцијата и заробената држава“ не успеаја, додека изгледите за реформа...

Незначајните јунаци со бугарски пасоши од Пјаченца

Вчера прочитав едно патриотско писмо, насловено Македонија на Македонците, напишано од Македонската заедница во Пјаченца и објавено во дневниот весник „Нова Македонија“, кој веќе...

Не можеме да негираме дека Македонците и Бугарите се исти

Според пресметките на „Евростат“ Бугарија е најсиромашна земја во рамките на ЕУ, веднаш по неа е и Хрватска. ЕУ нема многу фајде од Бугарија,...
3,531FansLike

Recent Posts

Trending Now

error: Content is protected !!