дома информација вест Голем протест против корона вирусот во Загреб: Доста е!

Голем протест против корона вирусот во Загреб: Доста е!

1036
0

Протест против мерките за заштита на вирусот корона организиран од граѓанската иницијатива „Права и слободи“ започна на главниот плоштад во Загреб во 17 часот.

Протестите се придружени со Марина Барукшиќ Стрижевиќ. Стотици луѓе се собраа во центарот на Загреб на протестниот собир „Фестивал на слободата“, кој беше создаден како одговор на мерките за сузбивање на коронавирусот, организиран од иницијативата „Права и слободи“. Собраните не го почитуваат правилото за физичко растојание.

Заедно со туристичкиот автобус и музика, насобраните развија транспаренти со пораки како „Соблечи ја маската, исклучи го телевизорот, живот со полни бели дробови“, „Ковид е лага, не сме сите ковидиоти“, „Родителите и децата се неразделни“, „Подобро гроб отколку роб“. „Слободниот живот е наша моќ“, „Нормално и точка“ и „Веруваме во силата што ја имаме“.

Превозот со автобус од Дубровник, Сплит, Шибеник, Задар, Риека и Истра беше организиран за „Фестивалот“.Тони Цетински како диџеј ги анимира луѓето и извикува слогани што ги носат граѓаните.

Во првиот ред беа фотографирани пратеникот Златко Хасанбеговиќ и Велимир Бујанец.

Собраните генерално не се придржуваат до епидемиолошките мерки. Повеќето немаат маска и никој не држи дистанца, гушкајќи се и бакнувајќи се.

Полицискиот оддел во Загреб потврди дека добил извештај од јавниот собир наречен „Фестивал на слободата“.

Полицијата, со доволен број полицајци, како што рече, ќе ги преземе потребните мерки со цел да се обезбеди безбедно одвивање на овој јавен собир.

Помошникот министер за внатрешни работи Дамир Трут во петокот рече дека организаторите на протестот ветиле и ветија дека ќе ги почитуваат сите епидемиолошки мерки, како и членовите на инспекцијата за цивилна заштита, кои ќе предупредат доколку некој не се придржува до мерките.

Лекарите згрозени од „Фестивалот на слободата“: Измама и демагогија

Хрватското здружение за медицинско право (ХУЗМП) изрази ужас во петокот поради објавувањето на „Фестивалот на слободата“ затоа што смета дека станува збор за протест против здравјето на поединецот и општеството како целина, кој е организиран под слоганот на слободата, што значи измама и демагогија.

„Во време кога светот се соочува со сè поголем број на пациенти и смртни случаи во пандемијата на коронавирусите, кога болничките капацитети во Хрватска забрзано се полнат со дневни приеми на нови пациенти, ХУЗМП е згрозен од најавата за таканаречениот„ фестивал на слободата “, велат тие.

Тие се прашуваа за каква слобода станува збор и кој ќе ја заштити ако нема општа безбедност и здравје, кој ќе ужива во слободата ако се омаловажат процесите и институтите за медицинска наука, превенција и лекување?

Извор: Aljazeera Balkans ; N1