Професорот Еспи од универзитетот во Оксфорд објаснува дека дневната светлина е „главниот биолошки сигнал на будност“, поради што луѓето се чувствуваат помалку будни во текот на денот поради недостаток на изложеност на дневна светлина или надворешна светлина.

Како што се приближуваме до периодот на спиење, добиваме поголема количина на хормон наречен мелатонин, кој се активира за време на спиењето, непосредно пред спиење и за време на спиењето. Количината на мелатонин се намалува како што се приближуваме утрото, а потоа го исклучуваме преку светло. Луѓето всушност не се изложени на светлина наутро како што тоа обично го прават кога одат на училиште или на работа, тогаш е поголема веројатноста да имаат поголема склоност кон поспаност, особено во средината на утрото, објасни тој.

Професорот Еспи понатаму го нагласува ова тврдење споредувајќи го интензитетот на надворешната светлина со внатрешната светлина.

Надворешната светлина се мери во стотици илјади лукс. Од друга страна, дури и силното светло во затворен простор е веројатно само неколку стотици. Нашите очи добро се прилагодуваат така што не мора да сфаќаме колку е темно во затворено во споредба со надвор. Мислам дека тоа е главната причина, заклучи тој.

Друга потенцијална причина е вознемиреноста што влијае на квалитетот на сонот. Непотребно е да се каже, бројот на луѓе кои се чувствуваат вознемирени и депресивни се зголеми во последната година, поради што тие понекогаш не можат да заспијат или често се будат и да имаат кошмари.

Најдобар совет за сите луѓе кои се чувствуваат збунети или да кажат разумно е да одат на прошетка во текот на денот.

Ова ќе ги разбуди, а докажано е дека се на отворено и лесна физичка активност имаат позитивно влијание врз луѓето склони кон паѓање во депресивни состојби.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде