Дали често имате треска, без разлика дали ви е ладно, се плашите од нешто во секунда, дали сте чуле некоја песна што ја сакате или сте виделе трогателна сцена?

Долго време се сметаше дека чешањето на кожата нема никаква корисна функција во нашето тело, поради што научниците ја истражуваа, верувајќи дека е невозможно телото да ја одржи оваа навика ако не е корисна.

И тие беа во право, да!

Научниците од Харвард открија дека ежењето имаат функција во човечкото тело. Иако ги штити животните кревајќи ги влакната од телото за подобро да ги заштити од студ, луѓето еволуирале да ја изгубат количината на коса што би направила разлика на тоа поле.

Мускулот што предизвикува контракција и ја крева косата од површината на кожата го поврзува симпатичкиот нерв со матичните клетки на фоликулот.

На краток рок, поради тоа, ние повремено ќе трепериме, но на долг рок, овој процес ги стимулира овие матични клетки и го „потсетува“ телото да продолжи да произведува коса.

На долг рок, овој систем е дел од процесот на регенерација на ткивото на нашето тело, бидејќи го потсетува телото дека постојат клетки и ткива што треба да се направат во дополнителни количини, што ќе биде важно при понатамошно проучување на процесот на регенерација, велат од Харвард научници.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде