Помеѓу 1700 и 1725 година, Карипското Море беше повеќе или помалку место на беззаконие што го пловеа бројни трговски бродови.

Овој период е познат и како златното доба на пиратите кои го искористиле фактот дека трговските одбори се далеку од заштита на земјите од кои започнале да пловат или во кои одат.

Иако станале глобален феномен и ѕвезди на популарната култура, многу вообичаени верувања за пиратите се покажаа како неточни.

Тие не го принудувале непријателот да оди по таблата, ретко закопувале богатство и не биле секогаш криминалци. Животот на пират, исто така, честопати бил подобар од животот на повеќето трговски патници и другиот персонал на бродот во тоа време.

Едно нешто што е точно за пиратите, сепак, е дека некои од нив носеле превез на очите. Зошто го правеле тоа?

Вообичаената теорија е дека пиратите ставаат врзани очи на отворот за очи откако изгубиле око во тепачка. Ова има смисла и веројатно имало многу осакатени пирати кои ставиле завој поради таа причина, но некои веруваат дека тоа не е доволно објаснување со оглед на тоа дека завојот го носеле други морнари кои не биле пирати.

Една неодамнешна хипотеза вели дека пиратите користеле врзани очи за да го заштитат видот!

Човечкото око брзо се прилагодува на дневната светлина кога излегува од слабо осветлена средина. Сепак, на окото му требаат дури 25 минути за да се прилагоди на слаба осветленост.

Причината лежи во фактот што во окото има два вида клетки, конуси и прачки. Овие клетки еволуирале за брзо да се прилагодат на променливите услови на светлина.

И конусите и прачките играат улога и во ноќниот и во дневниот вид, но стапчињата се примарни клетки за ноќно гледање. Стапчињата можат да детектираат екстремно мали количества светлина, дури и еден фотон, но се помалку ефикасни кога светлината е посветла.

Кога ќе се променат условите на осветлување, конусите брзо ќе се приспособат, додека на стапчињата ќе им треба подолго време за прилагодување.

Значи, потребно е некое време за целосно активирање на нашето ноќно гледање. Една од можните еволутивни причини за ова е дека луѓето се првенствено дневни суштества.

ИЗВОРNationalGheographic.rs
претходниот член,Словенија ги укинува фискалните сметки
Следната статијаКој е идеалниот број на чекори што треба да го направиме на дневно ниво?

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде