Во Словенија стапија на сила измената на Законот за данокот на додадена вредност, која меѓу другото носи и укинување на доставата на фискални сметки. Продавачите на стоки и услуги ќе му дадат сметка на купувачот само по експлицитно барање.

Досега давателите на стоки и услуги мораа да им издаваат фактури на своите клиенти во хартиена или електронска форма, доколку клиентот се согласил.

Отсега тоа повеќе не е потребно, даночниот обврзник мора да ја достави фактурата до купувачот во хартиена форма само по негово барање, според измената на законот.

Тоа не значи дека фискалната сметка не мора да се издава.

Даночниот обврзник ќе треба да издаде фактура и ќе се регистрира, но нема да биде предадена, изјави министерот за финансии Андреј Сирцељ во Собранието лани во ноември, пренесува РТВ Словенија.

Така, продавачот му кажува на новиот купувач износот што треба да го плати, издадената фактура е даночно заверена, но тој не му ја дава на купувачот во хартиена форма.

Што се однесува до потрошувачите, тие се загрижени за новостите, особено од аспект на заштита на потрошувачите, бидејќи законската регулатива не го регулира прашањето што ќе се случи доколку потрошувачот не побара сметка, објаснува Матјаж Јакин.

Дали продавачот треба да побара од потрошувачот, или на некој друг начин профактура? Овде има дупка и може да се случи потрошувачот никако да не добие сметка. Кога потрошувачите имаат сметка, многу е полесно да ја користат нивната сметка. Всушност, тешко е потрошувачот без сметка да докаже што од каде купил и која е цената, изјави Јакин за Радио Словенија.

Истовремено со стапувањето во сила на овие измени, се применуваат и одредбите од Законот за даночно потврдување на фактурите, со кој се утврдува глобата за купувачот на стоката, односно примателот на услугата кој нема да ја преземе и чува фактурата веднаш по напуштањето на деловни простории, повеќе не се применуваат.

ИЗВОРВработување
претходниот член,На дивите депонии во Србија ќе се поставуваат видео надзори
Следната статијаЗошто пиратите носеле превез околу очите?

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде