Невропсихијатар, психотерапевт, филозоф и писател Владета Јеротиќ, човек чии предавања беа секогаш полни, имаше прекрасна можност да го пренесе и сподели своето огромно знаење на лесен јазик разбирлив за обичните луѓе.

Во една од неговите презентации, тој објасни како успеал да задржи совршено сеќавање во неговите подоцнежни години.

Повеќе од 30 години, секој втор ден слушам англиски зборови. Тоа е мојот трет јазик. Првиот беше француски, германски вториот, кога бев во Европа. Научив англиски по 30 години. Бев во Англија неколку месеци, не научив бог знае колку. Читам скоро без речник, но не е исто да читам и да зборувам. Секогаш имам нов англиски текст и слушам што читам на глас.

Прво слушам два-три нови зборови од пред два дена, не повеќе од тоа. Ако се сеќавам на нив, тогаш го читам текстот и пишувам нови зборови од текстот во речникот и ги слушам повторно за два дена.

И, ако не ги имам запаметено тие зборови од б, не учам нови, сè уште ги обновувам старите.

Работам на мојот вокабулар секој ден повеќе од 30 години.

Другото е учење песни. Пронајдете нови песни, научете ги, слушајте ги и ќе знаете 15-20 песни напамет еден ден.

Повторно ја обновувате вашата меморија и ја освежувате.

Земете ги песните на Бранко Радичевиќ, Јован Душиќ, Милан Ракиќ или некои современи поети.

Не мора да бидат долги песни, можат да бидат и пократки.

Научете ја песната напамет. Не се сеќавам на тоа? Прочитајте го 10 пати и запомнете го, не можете да не се сетите на тоа. Научете го, а потоа по 2, 3, 5 дена, проверете дали се сеќавате на тоа.

Се сеќавате, одлично, преминувајќи кон нова песна. Така се одржува меморијата, рече Јеротиќ.