Добитник е на бројни научни награди и медали, бил член на Американската академија на науките, на Српската кралска академија и почесен доктор на 18 универзитети.

Во текот на својата научна работа изнесе бројни значајни заклучоци поврзани со областите безжична телеграфија, телефонија, мултиплекс телеграфија, радиологија, а одговорен е и за развојот на електротехниката.

Тежок почеток во Америка со 5 центи во џеб

Кога се симнав пред четириесет и осум години во Замокот Гарден, имав само пет центи во џебот. И ако донесов петстотини долари наместо пет центи, мојата судбина во нова земја, сосема непозната за мене, немаше да биде поинаква. Млад доселеник, како и јас тогаш, и не почнува ништо додека не ги потроши сите пари што ги носи со себе. Да имаше помалку сливи и повеќе јами! И да донесов петстотини долари, ќе ми требаше само уште малку време да ги потрошам, веројатно на слични работи, а борбата за опстанок што ме чекаше ќе останеше иста за еден млад доселеник, не е несреќа да слеташ овде без никаков џепарец; не е несреќа млад човек да биде без пари, ако решил да го отвори патот за независен живот за себе, под услов да има доволно сила во себе да ги надмине сите тешкотии со кои ќе се соочи, напиша Михајло Пупин во својата автобиографија.

Првите години во Америка во никој случај не беа лесни за Пупин. Дење работел физичка работа, а ноќе учел јазици и одел на вечерни курсеви. Сето тоа му се исплатело кога тој станал студент на колеџот Колумбија во 1879 година.

Еден од основачите на НАСА

Малку е познато дека Пупин учествувал во создавањето на големи институции во САД, па затоа бил еден од основачите на Националниот советодавен комитет за аеронаутика на 3 март 1915 година, кој подоцна станал НАСА.

Во чест на својата татковина, на своето име го додал зборот Идворски

Михајло Пупин е роден на 9 октомври 1854 година во Идвор во Банат. Бидејќи секогаш бил горд на својата татковина, за да го истакне своето родно место, по доаѓањето во Америка на своето име го додал зборот Идворски.

Добитник на Пулицеровата награда

Михајло Пупин е добитник на Пулицеровата награда за неговата автобиографија „Од пасиште до научник“, во која на Американците успеа да им го опише светот на својата земја каде што пораснал, родниот Идвор, луѓето и мајка му.

Освен ова, тој напишал уште две книги: Новата реформација: од физичка до духовна реалност и Романса на машината.

Љубител на уметноста

За време на школските денови се запознал со подоцна познатиот сликар Урош Предиќ, со кого останал пријатели до крајот на животот.

Како голем вљубеник во уметноста, купувал слики и ги однел во САД каде ги чувал додека во Србија не се создале услови за зачувување на значајни уметнички дела. Уметничкото наследство на Пупин сè уште постои во Народниот музеј во Белград.

Теоријата на Пупин, неговиот најзначаен изум

Со овој изум од 1896 година го решил проблемот со зголемување на опсегот на ширење на телефонските струи.

Теоријата на Пупин овозможи да се отстрани штетното дејство на капацитетот на линиите, што беше главната пречка за пренос на сигнали на подолги растојанија, што се манифестираше со појава на бучава.

Проблемот е решен со поставување на индуктивни намотки (наречени Пупинови калеми во негова чест) на строго дефинирани растојанија по линиите благодарение на кои денес комуницираме на долги растојанија.

ИЗВОРNationalGheographic.rs
претходниот член,„Фигаро”: Западен Балкан е уморен од неможноста да се приклучи на ЕУ
Следната статијаАмериканскиот амбасадор во Србија порача: Кога Србите ќе се разбудат, ќе видат дека Албанците им го земале Косово