Почнавме да забораваме какво е чувството на надеж. Ова е година кога ја намалив надежта: ставив леб во рерна или луковици во земјата – мали пакувања со потенцијал, само доволно значајни за да и дадат малку воздигнување на душата.

Потоа, веста за не една, туку две пионерски вакцини и надежта повторно ги шушкаше пердувите. По неколку месеци ветувања во иднина за „кога сè ќе заврши“, се чини дека може, еден ден, да заврши.

Има олеснување, се разбира. Но, има и измешани чувства при помислата на враќање во „деловното работење како и обично“. На почетокот на првата блокада многу се зборуваше за тоа како можеме да изградиме подобар, посочувствителен свет. Стоевме надвор од нашите куќи и се воодушевувавме од песната на птиците и празните улици. Пролетта доби халуцинаторен сјај. Но, кога заврши заклучувањето во домовите и другите карантински мерки, воздушниот и патниот сообраќај се врати, а птиците се повлекоа.

Оваа година милиони луѓе научија што е да се работи од дома, многумина за прв пат. Тие видоа дека се развива подобра рамнотежа меѓу работата и животот и уживаа во тоа. Тие размислувале за живот во кој се работи далечински, можеби надвор од големите градови. Многумина веќе се преселија на крајбрежјето или по селата, сметајќи дека нивните компании нема да сакаат да ги вратат наскоро со полно работно време. Минатата недела четав со уште двајца пријатели од Лондон и се согласивме околу истото.

Според истражувањето на YouGov, повеќето работници сакаат да можат да работат од дома барем некое време откако ќе заврши корона вирусот. Пред избувнувањето на пандемијата, 68% од британските вработени испитаници никогаш не работеле од дома. Меѓу оние кои го сторија тоа за прв пат оваа година, огромни 91% сега велат дека би сакале да продолжат барем некое време откако ќе заврши пандемијата.

Но, само утврдувањето на овие факти ќе предизвика негодување. Да, многу луѓе се борат со работа од дома, без оглед дали се родители или затоа што немаат соодветна технологија или се во незадоволително, тесно сместување или се осамени. Некои очајно ја промашуваат канцеларијата или побараа специјална дистрибуција за да се вратат рано дома. Другите никогаш не биле во можност да работат од дома, и токму оваа група е, според YouGov, никогаш не би сакала (се прашувам колку овој став би се променил доколку им се даде можност).

Лесно е да се постават работниците едни против други – домашните против љубителите на канцеларијата – но тоа е лажна дихотомија. Ова не е случај на родители наспроти бесплатни градинки: родителите можеби не сакаат да бидат во канцеларија со полно работно време, но сепак имаат корист од поголема флексибилност додека се дома. Според истражувањето на Работните семејства, само 1% рекле дека воопшто не сакаат никаква флексибилност во иднина.

Капитализмот може да биде безмилосен, тврдоглав ѕeвер, и додека многу се зборуваше за напуштање на канцеларијата, јас сум скептична околу тоа дали тоа навистина ќе се случи или не. Особено технолошките компании брзо се прилагодија и прифатија далечинско работење. Но, многу компании остануваат поврзани со култура на работење во канцеларија дури и кога тоа е на штета на менталното здравје на нивниот персонал и разновидноста на нивните потенцијални вработувања.

Инсистирањето на тоа дека вашиот персонал живее во или околу скап град, каде што само привилегирано малцинство може да очекува да има свој дом, претставува дискриминација врз основа на класа и возраст. Се сомневам дека компаниите што ќе се обидат да зајакнат строга забрана за работа од дома ќе станат сè помалку популарни, а со подобрувањето на економијата луѓето ќе бараат попрогресивни работни места.

Статус кво состојбата е моќна дрога. Можеби ќе треба на уште една генерација за културата за работа од дома целосно да се одржи. Бумовите на актовката и возот од 6.45 часот сега достигнуваат возраст за пензија; Генерација Z ќе го смета за смешен концептот на седење во кабина цел ден. Тоа не значи дека младите луѓе ќе сакаат целосно да се префрлат на далечинско работење: поверојатно е дека имаат тесни услови за живот и може да копнеат по човечките врски во канцеларијата. Станува збор за рамнотежа, флексибилност и избор.

Во пандемијата многу канцеларии прилагодувајќи ги политиките каде што оние кои ќе изберат може да влезат во канцеларија, додека оние кои сметаат дека е попродуктивно да се биде дома и понатаму работат таму – дали ова може да биде нацрт?

Кога станува збор за иднината на работата, дали трошиме енергија борејќи се со неизбежното, или ја прифаќаме промената? Што и да се случи, се сомневам дека сите написи и владини изјави кои агонизираат за смената ќе изгледаат многу старомодно.

Забележувам дека владата во суштина ми кажува дека треба да живеам живот што е активно несреќен, само за да можам да продолжам да работам и придонесувам, ми рече еден поранешен колега од канцеларија со полно работно време.

Луѓето увидоа дека има и друг начин на живеење – и „кога сè ќе заврши“, тие нема да сакаат да се откажат од тоа.

Автор: Ријанон Луси Кослет

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде