Родителската казна како начин на дисциплинирање на децата е насочена кон лошо однесување со цел да се подобри.

Постојат родители кои прибегнуваат кон овој модел на воспитување, додека други претпочитаат да учат лекции без казна.

Ако не дојдеш тука веднаш, ќе заминам без тебе, или –Ако не престанеш да удираш на седиштето, ќе те извадам од автомобилот.

Дали некогаш сте кажале нешто слично на вашето дете?

Ваквите закани никогаш не биле добри, според Улрик Рицер-Сакс, германски онлајн советник за воспитување деца.

Тој додава дека родителите штo на овој начин ги воспитуваат децата се неефикасни и лоши родители.

Тој вели дека има многу клишеа се засновани на застарени или погрешни претпоставки за тоа како се однесуваат децата.

Не можете да го казнувате детето секој пат кога тој не се однесува како што сте замислиле. Заканите и уцените кои не се повторуваат често, и се повеќе исклучок отколку правило, веројатно нема да имаат големо влијание врз развојот на децата и нивното разбирање на реалноста и животот.

Меѓутоа, ако целото образование се заснова на такви методи, многу е веројатно дека тоа ќе остави последици.

Ако се заканувате со казна, мора брзо да ја спроведете и јасно мора да се однесува на одредено лошо однесување.

Ако се заканите дека ќе го исфрлите вашето дете од автомобилот, само ќе го исплашите. Тоа нема никаков ефект, вели Рицер-Сакс.

Заканите не се метод на дисциплина и обично не нудат никаков увид во причината за лошото однесување.

На тој начин, нема да му дадете подобар пример за однесување поврзано со вредноста. Тие почесто се користат како начин за казнување или заплашување на децата, со надеж дека однесувањето ќе се промени.

Рицер-Сакс предупредува и дека во одреден момент, сите подрастични закани ќе исчезнат или повеќе нема да бидат ефективни.

Како би реагирале ако вашето дете одговори на закана: -Добро, сторете го тоа!

Ако му се заканиме на дете со нешто што не можеме да го направиме, тоа е како „да пукаме во празнината“. Со тоа не постигнуваме ништо.

Со текот на времето, детето ќе престане да ни верува, што доведува до фактот дека следните закани нема да бидат ефективни.

Доколку заканата не била ефективна, детето треба да се казни во согласност со изречената закана. Сигурно нема да го извадите од автомобилот.

Многу е важно да се биде доследен во спроведувањето на казната, што значи дека последователно нема да ја намалуваме должината на казната.

Според него, прибегнувањето кон методот „ако-тогаш“ е ефективно кога неговата цел е да го научи детето на правило, ограничување или норма, како што се јасни правила за употреба на мобилен телефон.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде