Еве 5 знаци што можете да ги користите за да утврдите дали вашиот партнер е манипулативна личност:

  1. Се чувствувате виновни кога поминувате време со пријателите

Манипулаторите обично сакаат да ги контролираат своите партнери и да ги изолираат од пријателите, а кога поминувате време со други луѓе, манипулаторот сака да разбуди чувство на вина кај вас.

Можни се тактики како гнев кога излегувате да видите пријатели и негативно ги коментираaт вашите пријатели, за да можете да ве уверат дека не се доволно добри за вас.

Неговата цел е да ве изолира од другите луѓе со цел да добие привид дека тој е единствената личност што ви треба во животот – тој сака да зависите од него.

  1. Емоционална уцена

Ова е еден од најлошите типови на манипулација што е маскиран во грижа и неизмерна љубов, а всушност целта на манипулаторот е да ве условува и вечно да ве врзува за себе.

Изјави како „Ако заминеш, ќе бидам несреќен …“ или „Ако навистина ме сакаше, би го сторил тоа за мене …“

Ова се уцени што секој манипулатор ги користи за да направи кукла од вас која може да ја контролира за своја корист.

  1. Почнувате да го доведувате во прашање вашиот ум и начин на размислување

Ова е еден од вообичаените видови на манипулација наречен „гасна светлина“. Имено, партнерот постојано не охрабрува да ги преиспитате вашите зборови, мисли и постапки, кажувајќи ви дека секогаш правите нешто погрешно.

Кога овој вид на манипулација ќе стане чест, ние почнуваме да се сомневаме во себе и целосно да му се предаваме на нашиот партнер и да веруваме во неговите пресуди.

Се чувствуваме зависни од него, ја губиме самодовербата и веруваме дека не можеме да носиме добри одлуки без него.

  1. Тој не ти верува и те контролира

Тие ви појаснуваат дека не ви веруваат и бараат увид во вашата преписка, социјални мрежи, електронски пораки … Тие ве контролираат секој ден, а ваквите потези обично се оправдуваат под изговор „дека луѓето што се сакаат не смеат да имаат што било приватно или тајно пред друг“.

  1. Тие не ги признаваат своите грешки

Кога ќе им кажете за нивните грешки, тие никогаш не ги признаваат. Потоа ги менуваат темите, објаснуваат како не сте во право и ќе сторат сè за да ве убедат во спротивното.

Честопати започнувате дискусија обвинувајќи ги за грешка, а завршувате со чувство на вина со извинување за своите постапки.

Односот со манипулаторот е токсичен и ризичен за вашето емоционално, ментално и психолошко здравје.

Ако забележите манипулативни техники кај вашиот партнер, прекинете ја врската што е далеку од среќата и љубовта што ја заслужувате.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде