Националните климатски планови честопати не даваат приоритет на системите за храна, а новиот извештај од Глобалната алијанса за иднината на храната предупредува дека тоа е пропуштена можност.

Ако светот може да го промени начинот на кој произведува, дистрибуира, троши и фрла храна, проценките покажуваат дека можеме да ги намалиме емисиите на гасови за најмалку 10,3 милијарди метрички тони годишно. Само тоа ќе ни донесе 20 отсто од патот до целите на Парискиот климатски договор за 2050 година.

Новиот извештај внимателно ги разгледа климатските планови на Кина, САД, Канада, Обединетото Кралство, Франција, Германија, Шпанија, Бангладеш, Колумбија, Египет, Кенија, Сенегал, Јужна Африка и Вануату.

Освен Франција, Германија и Соединетите Американски Држави, ниту една од другите земји експлицитно не вклучи напори за промовирање одржливи диети во своите обврски, иако студиите покажуваат дека тоа може значително да ги намали емисиите.

Уште поважно, ниту една нација не ги разгледала целосно емисиите од увозот на храна или начинот на кој тие можат да предизвикаат уништување на шумите и уништување на живеалиштата на друго место во светот.

„Интегрирањето на трансформацијата на прехранбените системи во Национално определени придонеси (NDCs) – националните климатски дејства во срцето на Парискиот договор, е од клучно значење за постигнување меѓусебно поврзани еколошки, биодиверзитет, здравствени, економски, социјални и културни цели“, делот за САД. се вели во извештајот.

„Преземањето пристап на системите за храна ја гради отпорноста на климата и резултира со разновидност на решенија специфични за контекстот за производство, дистрибуција, потрошувачка и отпад. Сепак, системите за храна ретко добиваат приоритет во климатската политика“.

Земјиштето во САД се смета за едно од најплодните области во светот, а системите за храна овде претставуваат главен извор на емисии на стакленички гасови.

Последните климатски планови на САД доставени до Обединетите нации навистина ги опфаќаат емисиите на јаглерод диоксид од копнениот сектор, но тие експлицитно не вклучуваат планови за промена на исхраната или намалување на отпадот од храна.

Обединетото Кралство, за разлика од САД, има голем отпечаток на копно во странство. Нејзините барања вршат притисок врз природните екосистеми на други места, а според извештајот, националните климатски планови на ОК не прават доволно за да го ублажат ова меѓународно влијание.

Плановите на ОК се засноваат и на нејасни совети и анализи од владата. Податоците не се јавно достапни.

Зелениот договор на Европската унија има стратегија „од фарма до вилушка“ чија цел е да го подобри производството на храна, транспортот и отпадот, но климатските планови на ЕУ доставени до ОН експлицитно не спомнуваат храна, диети или отпад од храна.

„Ова може да го одразува фактот дека законодавството на ниво на ЕУ не е наменето да биде многу прописно за активностите и мерките“, се признава во извештајот, „напротив дозволувајќи им простор на земјите-членки да развијат политики кои одговараат на нивните национални околности за спроведување на ЕУ. – цели на ниво“.

Кина е најголемиот светски производител на храна. Прехранбените системи на нацијата мора да нахранат 1,4 милијарди луѓе, а бидејќи локалните барања за месо продолжуваат брзо да се зголемуваат, Кина мораше да увезува огромни количини соја за да го нахрани својот добиток. Ова, пак, доведе до зголемено уништување на шумите во странство, особено во Јужна Америка.

Штетата дома е исто така штетна. Во иднина, некои од најплодните делови на Кина се изложени на ризик од климатските промени. Тие дури би можеле да се исушат во рок од 30 години. Сепак, тековниот извештај покажа дека плановите за климата на Кина не спомнуваат очигледни проценки или проблеми на системот за храна.

„Според еден соговорник, овој пропуст е главно затоа што [националниот определен придонес] на Кина првенствено се однесуваше на климатската цел за 2030 година, која дава приоритет на емисиите на CO2 поврзани со енергијата“, се објаснува во извештајот.

Авторите, исто така, посочуваат дека огромниот недостаток на податоци може да придонесе за пропустот. Досега, велат тие, нема направено опширно истражување за решавање на прехранбените системи во Кина. Всушност, во моментов постојат само неколку студии на оваа тема.

Од сите земји споредени во извештајот, се вели дека Колумбија, Сенегал и Кенија имаат најамбициозни планови. Овие нации беа особено фокусирани на промовирање одржливи земјоделски практики и подобрување на локалното земјоделство.

Во Кенија, на пример, националните климатски планови вклучуваат мерки за градење отпорност на климата преку одржливо управување со користењето на земјиштето. Фондовите за климатски промени, исто така, создадоа заштитни мрежи и услуги за проширување за да обезбедат маргинализираните заедници да го имаат она што им е потребно за да успеат.

Во Сенегал, каде што повеќе од половина од населението е вработено во земјоделството, климатските планови за системи за храна се особено детални.

Таа е една од единствените нации со климатски план кој вклучува родова еднаквост како форма на одржлив развој, се вели во извештајот. Според тоа, авторите тврдат дека планот на Сенегал би можел да додаде повеќе детали за тоа како жените и руралните заедници „може да дејствуваат како агенти на промени во промената кон одржливо земјоделство и здрава исхрана“.

Дури и најсеопфатните климатски планови покажуваат простор за подобрување. Луѓето мора да јадат за да живеат, но ако можеме да ги поправиме системите за храна да бидат поодржливи, тоа би можело многу да помогне кон намалување на ризиците за катастрофални промени на климата.

 

ИЗВОРScience Alert
претходниот член,Сонцето и ветерот за првпат во историјата генерираат 10 проценти од светската електрична енергија
Следната статијаОд полноќ горивата се продаваат по нова цена

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде