Во шести век пред наша ера, богат човек од Капилавасту (во денешен Непал), го остави своето семејство и своето богатство да бараат поинаков начин на живот и да се открие себе.

На патот тој тргна како Сидарта Гаутама и стана Буда – просветлениот.

Неговите учења станаа основа на верата која денес брои 500 милиони следбеници.

Религиозниот научник Карен Армстронг во својата биографија за Буда во 2001 година забележа дека „оми будистите може да речат дека да се напише биографија на Сидхата Готама [слично] е многу не-будистичка работа“.

За време на неговиот живот, Буда бил познат по своите учења, но тој не сакал неговите следбеници да бидат посветени исклучиво на него.

Неговите преференции создадоа предизвик за историчарите. Верските текстови за будизмот изобилуваат, но конкретни факти за неговиот личен живот – вклучително и кога живеел – се малку.

Фрагмент од свитоците од првиот век од н.е. Гандаран е меѓу најстарите преживеани будистички текстови.

Научниците се свртуваат кон археологијата за поцелосна слика за животот на Буда и истражуваат места свети за верата.

Во изминатите две децении, ископувањата на локалитетот за светско наследство на УНЕСКО, Лумбини, Непал, каде што традицијата вели дека е роден Сидарта Гаутама, открија некои зачудувачки откритија, вклучувајќи го и најраниот будистички храм на светот.

Овие откритија фрлаат повеќе светлина на раниот развој на будизмот и улогата на третиот век пр.н.е. Индискиот император Ашока Велики во неговото ширење.

Тие исто така даваат круцијални информации во потрагата да се утврди кога е родена Сидарта, кога живеел и кога починал.

Станување Буда


Денешните будисти ја практикуваат својата вера низ целиот свет, со големи концентрации во источна Азија, особено Кина, Тајланд и Јапонија.

Како што се ширела религијата, таа се делела на различни училишта со различно толкување на верата и различни централни текстови со детали за основните верувања на секоја гранка.

Светите текстови го опишуваат раниот живот на Сидарта како дел од богатиот и моќен клан Шакија кој контролираше регион во североисточниот индиски потконтинент.

Неговите родители биле Судодана и Маја.

Во обид да ја заштити Сидарта од злата на светот, неговиот татко го изолирал во Капилавасту за да го изолира од болка и страдање.

Само на 29 години Сидарта, кој стана сопруг и татко, се разочара од животот на раскошниот двор и се впушти во светот каде што за прв пат се соочи со суровата реалност на животот: болест, старост и смрт.

Оставајќи ги зад себе родителите, сопругата и синот, тој го отфрли утехата да замине во светот да бара мудрост и крај на човечкото страдање.

На Бод Гаја, денес во североисточна Индија, Сидарта ги најде своите одговори додека седеше под светата смоква (Ficus religiosa), позната како боди.

Таму, тој достигнал просветлување, или нирвана. Во оваа нова држава, тој стана познат како Буда, што значи „разбуден“.

Златна нараквица


Научниците веруваат дека Сидарта учел и други секти, а една од нив е позната како Санга.

Меѓу неговите учења беше застапувањето да се оттргне од световноста и приврзаноста за да се постигне состојба на нирвана.

Вообичаено будистичко верување е дека повеќето луѓе мораат да повторат циклус на смрт и повторно раѓање во текот на бројните животи, процес наречен самсара, пред да можат да достигнат просветлување и да бидат ослободени од страдања.

Раните будистички списи даваат заеднички биографски наратив за животот на Буда, но тие претставуваат различни сценарија за тоа кога се живеел.

Некои ги пласираат настаните уште во средината на третиот милениум п.н.е., додека други се доцна кон крајот на третиот век п.н.е.

По смртта на Буда, неговите учења полека се претворија во карактеристична нова вера.

Посветените следбеници ги ширеле неговите учења низ цела Азија.

Најпрво, тоа беше веројатно една од многуте нови, мали религии во плодната интелектуална и религиозна атмосфера на северна Индија од тоа време.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде