Но, кога станува збор за избор на аларм, кој точно е најдобриот избор? Сè поголем број докази сугерираат дека различните алармни звуци можат позитивно да влијаат на човековите перформанси по будењето.

Истражувањата покажаа дека луѓето кои користат аларми кои носат мелодија со која лесно ќе пеат, ќе доживеат помал замор од оние со стандарден „бип“ аларм.

Една студија дизајнираше експериментален тон на аларм кој доведе до значително подобри перформанси по будењето, во споредба со стандардниот звучен сигнал.

Други студии, исто така, открија дека поп-музиката (која може да се толкува како мелодична) е добра за потиснување на инерцијата на сонот по краток сон, а уште повеќе ако се работи за музика во која слушателот лично ужива.

  • Што можам да направам за да го подобрам алармот за будење?

Што значи сето ова за секојдневниот живот? Па, со оглед на сето горенаведено, веруваме дека совршениот аларм мора да звучи вака:

  • има мелодија со која лесно можеш да пееш
  • има доминантна фреквенција од околу 500 Hz
  • не премногу брзо или премногу бавно (100 – 120 отчукувања во минута се идеални).

Исто така, запомнете дека алармот мора да биде погласен за помладите луѓе (или за луѓето кои спијат цврсто).