Во денешниот сленг, исклучувањето однесување како што се стекнување право, супериорност и само-честитање е познато како „свиткување“. Ваквите особини може да бидат почести овие денови, но да се биде нарцисоиден сè уште се смета како патолошка црта на личноста, слично на тоа дека е садистички, манипулативен, па дури и психопатичен.

Сепак, новата студија спроведена на 270 лица со средна возраст од 20 години, му дава поголема заслуга на идејата дека нарцисоидното однесување не е секогаш водено од истите работи како и психопатијата.

“Долго време беше нејасно зошто нарцисоидите се впуштаат во непријатно однесување, како што се само-чествување, бидејќи тоа всушност ги тера другите да размислуваат помалку за нив. Нашата работа открива дека овие нарцисисти не се грандиозни, туку се несигурни”, изјави клинички психолог Паскал Волиш од Универзитетот во Њујорк (Њујорк).

„Поконкретно, резултатите сугерираат дека нарцизмот е подобро разбран како компензаторна адаптација за надминување и прикривање на ниската самодоверба“, додаде клиничкиот психолог Мери Ковалчик, исто така од Њујорк.

Психолозите веќе прават разлика помеѓу два прилично различни типа на нарцисисти: „ранливи нарцисисти“ кои имаат мала самодоверба, вознемиреност на приврзаност и се многу чувствителни на критика; и „грандиозни нарцисисти“, кои имаат високо самопочитување и самоограничување.

Ова најново истражување помага за понатамошно разоткривање на истите.

Ковалчик и нејзиниот тим користеа низа мерки за да ги проценат нивоата на различни одлики, вклучувајќи нарцизам, самопочитување и психопатија за секој од нивните учесници, и откриле дека однесувањето на виткањето е силно поврзано со лица кои исто така имаат висока несигурност и чувство на вина. Оние што изложуваа психопатија покажаа релативно ниско ниво на вина.

“Нарцисоидите се несигурни и се справуваат со овие несигурности со флексија. Ова ги прави другите како нив на долг рок, со што дополнително ги влошуваат нивните несигурности, што потоа доведува до маѓепсан циклус на однесување”, рече Ковалчик.

Ова е во спротивност со поединците кои покажуваат грандиозен нарцизам, кои искрено веруваат во сопствената важност и не покажуваат знаци на несигурност. За истражувачите, разликата помеѓу нив оди подалеку од разликата во категоријата.

„Ние сметаме дека она што претходно се гледаше како грандиозен нарцизам, всушност е подобро разбрано како една бихевиорална манифестација на психопатија“, пишува тимот во својот труд.

Тие признаваат дека се потребни дополнителни истражувања кај поразновидна популација низ поголеми временски размери за да се потврдат нивните резултати. Но, овие нови откритија се усогласуваат со мало истражување од 2017 година, во кое скенирањата на мозокот на нарцисоидниот маж откриле емоционална вознемиреност и конфликт кога ќе им биде прикажана фотографија од себе.

Всушност, имало спротивставени студии околу тоа дали нарцисоидите се сакаат или не се сакаат себеси; со попрецизно дефинирање на двата вида нарцизам, можеме да постигнеме подобро разбирање за нивното однесување, бидејќи и двата типа нарцисоиди исто така можат да предизвикаат вистинска штета на луѓето околу нив во форма на нарцисоидна злоупотреба.

Настрана патологија, нарцисоидните одлики – исто така се смета дека се поттикнати од зголемениот фокус на индивидуализмот – може да се видат како рефлектирани во нашето општество преку начините на кои пишуваме со повеќе „јас“ отколку „ние“, повеќе концентрирани текстови во нашите песни и промена кон приказни засновани на славата.

И истражувачите ги измерија овие смени. На пример, стапките на одобрување за изјавата „Јас сум важна личност“ се зголемија од 12 на 80 проценти кај адолесцентите помеѓу 1963 до 1992 година.

Нарцисизмот и социјалните мрежи

Понатаму, да се истакнуваме на социјалните мрежи е нешто во што многумина од нас учествуваат, колективно формирајќи и хранејќи несигурности за да не се вклопиме. Овие однесувања се вметнати во нас како задолжително социјален вид.

Додека нарцисоидите се познати одлични во користењето на социјалните медиуми, дали социјалните медиуми можат да го зголемат нарцизмот е помалку убедливо, но новиот труд сугерира дека „зголемувањето на ваквите однесувања – конкретно самото издигнување – има смисла во рамките што ги предлагаме овде, како ангажирање со социјалните медиуми инхерентно нанесува постојана социјална споредба и проценка, што може да ги влоши несигурноста за самодовербата “.

Значи, следниот пат кога ќе бидете подготвени да отфрлите нечие гордо однесување како само-значење, можеби вреди да се размисли дека тие се само … несигурни.

Ова истражување е објавено во Личност и индивидуални разлики.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде