20.8 C
Skopje
Wednesday, August 10, 2022

Ведрана Рудан: За секоја жена, децата се ужасна тортура со повремени минијатурни моменти на...

Човечкото тело не е многу променето за неколку илјади години. Онаа што ќе се породи во четириесеттите ќе ја чека своето прваче пред училиштето...

Ратомир Антоновиќ: Кризните ситуации делуваат како вистински предизвикувачи за луѓето кои имаат потенцијал да...

Ратомир Антоновиќ е стручно лице од областа на безбедноста од Цетар за безбедност во Белград кој долгогодишно се занимава со теми релевантни за областа...

Еден од најзначајните археолошки локалитети во Скопје – Маркови Кули претворен во излетничко место...

Скопјани го знаат како излетничко место, меѓу населението познато како „Марково Крувче“, но оваа место е вистински мост помеѓу сегашноста и минатото иако од...

Пред дождот и по него, пред штрајкот на просветните работници и по него

Ставот на државата кон наставникот е државна политика што сведочи или за силата на државата или за нејзината слабост. Војните не ги добиваат генерали; војните...

Проф. д-р Владимир Трајковски: Потребно е да се овозможат попристапни места за лицата со...

Пред неколку години аутизмот ги засегаше само родителите на деца со аутистичен спектар на нарушувања и стручните лица, но во последните години поради зголемениот...

За скоро време нема да остане ништо убаво, па вие останете тука, пејте само...

Огромен скандал!!! Како можеше?! Како ли да ја казниме? Да воведеме инквизициски методи на казнување на злосторникот? Средновековна вештерка која треба да гори во...

Ескпресивно-еклектично сликарство

Тенденција е на ликовната критика да класифицира и категоризира, па така ликовниот опус и делото што ни го остави великанот на македонската уметност Владимир...

Биографија на еден оптимист и зошто оптимизмот е passe?!

Оптимизмот е секогаш врзан со иднината. Тој е врзан со надеж или очекување на некое добро кое треба да дојде. Согласно разбирањето на модалитетите...

Графичка линеарна транспарентност

Творештвото на Димче Николов (роден во Битола 1953-1998) одигра значајна улога во развојот на Македонската современа графика во 70-тите години од минатиот век. Графиката,...

Универзитетската професорка Софија Арнаудова: Ова не е штрајк, ова е уцена!

Ова не е штрајк, ова е уцена од страна на оние на кои во описот на работното место им стои дека треба да се...
7,448FansLike

Recent Posts

Trending Now

error: Content is protected !!